Megdöbben, hol állítanák fel Aradon a Nagy Egyesülés Emlékművét

Megdöbben, hol állítanák fel Aradon a Nagy Egyesülés Emlékművét

Évek óta húzódik Aradon a Nagy Egyesülés Emlékművének felálítása, elsősorban azért, mert a kivitelezést elnyerő Florin Codre képzőművész Kínában csináltatta meg az oszlopot, nyilván bér-faragókkal, majd nem maradt pénze hazahozatni. Az emlékmű végül megérkezett Romániába, darabjai jelenleg Codre Călăraşi megyei házának udvarán hevernek.
Az idő azonban sürgeti a románokat, az emlékműnek 2018-ban állnia kellene. Ma, szerdán a az emlékmű helyének lehetőségeit járta végig, többek között Alexandru Pugna művelődési államtitkár, Florentina Horgea prefektus, Adrian Şimon a műemlékigazgatóság aradi vezetője és maga a képzőművész. A lehetséges helyszínek: Ligeti tó közepe, megyei tanács épülete mellett, Thököly-tér (nagypiac), Szabadság-tér (A.Iancu).
Florin Codre azonban a Városháza elé, a Forradalmárok Emlékművének helyére akarja állítani a Nagy Egyesülés Emlékművét, a két villamosvágány közé.
Ma Gheorghe Falcă polgármester elmondta, a hivatalnak semmilyen együttműködési, partneri szerződése, szándéknyilatozata nincs a művelődési tárcával, így az alapozást, a felállítási munkálatokat – lévén az alkotás országos közérdekű – a minisztérium kell finanszírozza. Ráadásul a helyszínt a városi tanácsnak is meg kell szavaznia. De hozzátette, Codre most nyeregben van, dirigálhat.
A polgármester megjegyezte, Arad bármilyen változatot elfogad.
A román politikai cirkusz kirobbanása máris borítékolható, hisz minimális az esélye, hogy a forradalmárok szövetsége mukk nélkül tudomásul veszi, hogy lebontják, elviszik onnan az ő emlékművüket. És kérdés, hogy elfér-e az Egyesülés Emlékműve a két vágány között, elképzelhető, hogy a síneket is költöztetni kell. A munkálatok ideje alatt pedig a villamosközlekedés szünetelni fog a Hegyalja-tér és a Vörös Ökör között.
A labda most a szaktárca térfelén pattog, és még nyugat-európai mércével is szélsebesen kell intézkedjenek, mert az idő sürgeti őket.
Arad egyébként 6,2 millió eurónak megfelelő lejt kért a román centenáriumi ünnepségekre a minisztériumtól.

Categories: Aktuális, Slider