Bűnvádi eljárás az aradi húskirály ellen

Bűnvádi eljárás az aradi húskirály ellen

A korábban szebb napokat megélt, a húsfeldolgozásban Aradon piacvezető Lazăr&Sohne kft. mára csak „romja” önmagának, főként, miután az ügyészség eljárást indított a többségi tulajdonos Viorel Lazăr ellen. A vád, hogy az említett vállalkozás, valamint a szintén a nevéhez kötődő L&A Fleisch kft. 2010-2013 között 36,09 millió lejes lyukat vágott a központi büdzsén azzal, hogy nem fizették be a bérek utáni járulékokat.
Az ügyészek állítják, hogy a két cég által Németországba vágóhídi hentesmunkára kiküldött dolgozok hivatalosan a romániai minimálbért kapták, ám bankkártyájukra ennél nagyobb összeget utaltak, euróban. A különbség után pedig a munkáltató nem fizette be a járulékokat. Az ügyészek a meghallgatás előtt ismertették Viorel Lazărral az ellene felhozott vádakat.
A német hatóságok, az ügyészek írásos megkeresésére azt válaszolták, hogy a két vállalkozás profitadón kívül más járulékot nem fizetett be. Korábban Lazăr az aradon.ro-nak mutatott egy okmányt, miszerint a két állam között érvényben lévő, a kettős adózást elkerülő egyezmény alapján nem is kellett fizessen. Más kérdés, hogy az üzletember a kint dolgozók után valóban fizetett járulékokat a minimálbér után Romániában, de az euróban juttatott bérkiegészítésért már egyik államban sem.

(Fotó: illusztráció)

Categories: Aktuális, Slider