Vasúti roncsderbi Aradon is: díjazás börtönévekben

Vasúti roncsderbi Aradon is: díjazás börtönévekben

A rendőrség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni csoportja (DIICOT) ma reggeltől több megyében, 63 helyszínen tartott házkutatást, vitt el dokumentumokat, elektronikus tárolási eszközöket, hogy felgöngyölítse az állami vasút teherfuvarozási ágazatánál (CFR Marfă – CFRM) sejtett törvénytelenségeket. A nyomozó ügyészek szerint a CFRM az elmúlt esztendőkben 2450, használaton kívüli, ócskavasnak szánt vagont adott el a călăraşi REMAT-nak a piaci ár alatt. Az okozott kár eléri a 6,3 millió eurót.
A DIICOT a CFRM aradi irodájánál is házkutatott, a nyomozásban országos szinten negyven személyt gyanusítanak azzal, hogy szervezett csoportban károsították meg az állami vállalatot.
Tény, miközben más, európai országokban a vasúti teherfuvarozás nyereséges, és az államnak csupán a személyszállítást kell szubvencionálnia, Romániában az elmúlt évtizedekben a CFRM több milliárd eurós lyukat vágott a központi költségvetésen. Ennek oka, hogy folyamatosan “veszítették el” a legnyereségesebb szerződéseket, a piacot ma már a magáncégek uralják. Amelyeknek egy jó része, érdekes módon a CFR-től megvett mozdonyokkal, tehervagonokkal szállít, csak épp átfestették őket.

(ij)

Fotó: illusztráció

Categories: Gazdaság, Slider