Az aradi csendőrség büszke „Császári Zsandárság” múltjára

Az aradi csendőrség büszke „Császári Zsandárság” múltjára

Csak épp besöpri a szőnyeg alá, és az intézmény honlapján mai napig egyetlen szó sincs az 1850-1919 közötti időszakról. Miközben ma az Arad Megyei Csendőrség (IJJA), a Csendőrség Napján, büszkén ünepelte az alakulat fennállásának 167. évfordulóját. Érthetetlen, miért sumákolják el az első 69-et? Megnéztük az aradi csendőrség honlapját, s ebből kiderül, hogy az 1918-as Egyesüléskor „Erdély népe eltépte a láncot, amelyikkel a magyar csendőrség is korlátozta” őket, nyilván kizárólag a románságra utalva, mintha más nemzetek nem is éltek volna akkor errefele.
Az aradi csendőrség múltját taglalva, a honlap az alakulat megalapítását 1919. április 29-re teszi (a nagyszebeni alakulat alárendeltségébe tartozott), vagyis teljesen érthetetlen a 167 esztendős múlt emlegetése, amire a jelek szerint mégis büszkék. Vélhetően csak azért, mert 167 nemesebben cseng, mint a 98, de hát akkor kellene erről a periódusról is beszélni az intézmény honlapján.
A címben említett (birodalmi) Császári Zsandárság megalakításáról egy 1849. június 9-i császári rendelet döntött, és nem volt túl népszerű a lakosság körében, de ez, akárcsak az előzmények, már másik téma.
A mai, az öthalmi (Vladimirescu) székhelyen tartott ünnepségen ott volt Cosmin Pribac prefektus, az ortodox püspök, több tisztet is kitüntettek.

(Fotó: aradi csendőrök – archív)

Categories: Aktuális, Slider