Arad megye gazdasága 2016-ban is jól teljesített

Arad megye gazdasága 2016-ban is jól teljesített

Abba viszont most ne bonyolódjunk ele, hogy a teljesítmény mögött jobbára bérmunka (lohn) áll, és nem a nagyobb hozzáadott értéket termelő cégek. Amelyek hiányzanak a megye gazdaságából, és belátható időn belül nem várható megtelepedésük Aradon annak ellenére, hogy két egyetem is működik, ám ezek csupán diplomagyárak. Ha pedig két egyetem sem tud piacképes szürkeállományt „termelni”, Aradot messze elkerülik, például az IT-s cégek, a programfejlesztők.
A Statisztikai Hivatal aradi kirendeltségétől kapott elemzés szerint a megyében az ipari termelés 2016-ban, az előző esztendőhöz képest 8 százalékkal bővült, az ipar árbevétele pedig 10 százalékkal. A megye külkereskedelmi szaldója is pozitív, habár a mutató csökkenő tendenciát jelez: a kapott, legfrisebb adat szerint 2015 októberében még plusz 44,06 millió euró volt, tavaly októberben viszont +33,6 millió euróra zsugorodott. A pozitív külkereskdeelmi mérleg fő oka, hogy Arad megyében nem székelnek nagy importvállalatok, amelyek rontanák a mérleget.
2016 decemberében több volt a hivatalosan dolgozók száma: 2015 utolsó hónapjában 128 289-en dolgoztak legálisan, most decemberben 132 715-en.
Arad mgyében a nettó átlagbér 2016 decemberében 2118 lej volt, a munkanélküliségi ráta pedig 2,3%.

(ij)

Fotó: illusztráció

Categories: Gazdaság, Slider