Fűszál-menüett: két forduló után költözik az UTA

Fűszál-menüett: két forduló után költözik az UTA

Mészár Sándor, az úgynevezett UTA-projekt atyja és Călin Bibarţ alpolgármester ma sajtótájékoztatón jelentette be, mikor, miért, melyik pályán játsszák a piros-fehérek a hazai mérkőzéseiket a tavaszi idényben. A tervek szerint az első két hazai találkozóra az újaradi Motorul pályán kerül sor, majd a bajnokság lezárásáig a Gloria stadionba költöznek. Elhangzott, kényszermegoldás, de még mindig előnyösebb, mint ha Világosra vagy Pankotára vinnék a hazai összecsapásaikat.
Persze, az ügy távolról sem ennyire sima, ugyanis a Gloria pályát rekord idő alatt, március 30-ig kellene hitelesíteni a II. Ligára: a dobóversenyek eredményeként a pálya gödrös, pót-lelátót kell építeni, hogy legalább kétezer drukker beférjen, ugyanakkor átalakításra várnak az öltözők, egyéb követelmények várnak megoldásra. S habár az alpolgármester rém optimista volt, Mészár Sándor ha finoman is, de szkeptikusan nyilatkozott, mondván, a dolog pontos összehangolást igényel, ráadásul a hitelesítés nem sétagalopp. Vagyis elképzelhető, hogy az UTA nem csupán az első két hazai mérkőzésén fog ellenfeleivel együtt iszapbirkózni Újaradon.
Amint az UTA átköltözik a Gloria stadionba, kezdődik a Motorul aréna felújítása. Állítólag a város 600 ezer eurót fordít a pálya kiegyenesítésére, a vízelvezetésre, gyepesítésre. Mészár szerint olyan hibrid gyepet ültetnek – nem földbe! –, amelynek csodájára járnak majd. A Motorul stadion június 31-re készülne el, ide már I. Ligás hitelesítést kérnek.
Ami az építés alatt álló Neuman-stadiont illeti, a munkálatok várhatóan csak 2018-ra zárulnak, a város a stadionépítést finanszírozza, remélik a pálya költségeire, az ígéreteknek megfelelően, az Országos Beruházási Vállalattól (CNI) megkapják a 2,5 millió eurót. Ezért aztán, paradox módon előfordulhat, hogy az újaradi pálya gyepszőnyege minőségibb lesz, mint a Neuman-stadioné. Hogy miért kell a Motorul pályára olyan fű, amelyet Mészár, saját bevallása szerint csak Manchesterben látott, izgalmas kérdés, főként, hogy ide csak edzéseket tervez az UTA. És az is valószerűtlen, hogy mindössze 600 ezer euróból kivitelezi majd egy cég a szuper-gyepet, átalakítják a pályát I. Ligás mérkőzésekre, 4000 néző befogadására bővítenek. De ez másik, elgondolkodtató probléma, hamar kilóg majd a lóláb.
A tavaszi szezon február 25-én rajtol, az UTA idegenben kezd a Dacia Unirea ellen.


(Fotók: a Gloria-stadion)

Categories: Slider, Sport