Kényszerkinevezések: hétfőtől új igazgatók a magyar iskolák élén

Kényszerkinevezések: hétfőtől új igazgatók a magyar iskolák élén

Amint arról korábban beszámoltunk, az oktatási tárca által, érthetetlen módon tanév közben kiírt iskolaigazgatói és igazgatóhelyettesi versenyvizsga alig csapott hullámokat Arad megye magyar oktatásának pedagógusai sorában. A vizsgára három magyar pedagógus jelentkezett, közülük ketten sikeresen vették az akadályt, velük négyéves menedzseri szerződést kötöttek: Bacsilla Eszter Pécskán, a 2-es sz. Ált. Iskola igazgatói, Viszhányó Aranka pedig a megysezékhelyen az Aurel Vlaicu Iskolában aligazgatóként folytathatja munkáját. Kiss Annának (Ágya) nem sikerült a vizsga.
Külön meglepetést okozott, hogy senki nem akart megméretkezni a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatói, aligazgatói tisztségéért: Hadnagy Éva igazgató, Spier Tünde aligazgató is visszautasította. A megye vezető magyar oktatási intézmények élére is ideiglenes kinevezéssel került most – ahogy az Aradi Nap korábban megtippelte – Muntean Tibor igazgató, Tóthpál Renáta aligazgató.
Mivel minden igazgató, aligazgató mandátuma a vizsga lezárásával megszűnt, és tilos volt őket újra kinevezni, más, ideiglenes vezetőkkel kellett feltölteni a megüresedett székeket. Pellegrini Miklós főtanfelügyelő szerint ez egyáltalán nem bizonyult egyszerű feladatnak. Végül minden iskolához találtak vezetőt, a kinevezések megszülettek, íme a Pellegrini által az Aradi Nap számára ismertetett névsor:
Kisperegi Általános Iskola: Kocsik Krisztina (ő az eddigi igazgató, Kocsik Imre felesége)
Kisiratosi Páter Godo Mihály Általános Iskola: Almási Zsuzsanna
Majláthfalvi Általános Iskola: Bányai Mónika
Zimándújfalusi Móra Ferenc Általános Iskola: Lehoczky Attila
Erdőhegyi Általános Iskola: Pusztai Matild
Ágyai Olosz Lajos Általános Iskola: Erdős Márta
Simonyifalvi Simonyi Imre Általános Iskola: Péter Dalma
Nagyzeréndi Tabajdi Károly Általános Iskola: Szilágyi Ildikó

A többi iskolában, ahol magyar óvoda, vagy összevont elemi osztályok működnek alig néhány tanulóval, mindenhol román igazgató tölti be a tisztséget:

Nagyiratosi Általános Iskola: Laura Centean (a próbálkozások ellenére, magyar pedagógus nem vállalta)
Aron Cotruş Általános Iskola, Arad: Sabin Chintoan
Gyorok-Ménes Általános Iskola: Florin Coraş
Szapáryligeti Általános Iskola: Liliana Hanc
Fazekasvarsándi Általános Iskola: Cristina Dan
Szentpáli Általános Iskola (a sofronyaihoz tartozik): Cristina Niculeasa

A kinevezések ideiglenesek, a tanév végéig biztosan érvényesek, de hogy utána mi lesz, arról majd az új tanügyminiszter dönt.

(Fotó: a Csiky nem volt kelendő)

Categories: Aktuális, Slider