Élő Betlehem Pécskán: megcsodálták

Élő Betlehem Pécskán: megcsodálták

Közel tíz éve nem láthatták a pécskaiak a betlehemi születés élő megjelenítését, ezért szenteste sokan megcsodálták a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület kezdeményezését.
Az egyesület citerakörének, színjátszókörének, valamit Aranykalász néptánccsoportjának tagjai komolyan vették szerepüket, az egyesület tagjai pedig mindent megtettek a korhű körülmények megteremtéséért.
A római katolikus templom kertjében szalmabálákból felépített istállót több szögből is megvilágították színes reflektorokkal, a körülötte lévő karámot pedig fenyőágakkal díszítették fel. Feltehetőleg a háttérben hallatszó karácsonyi dalok hatására is, az élő Betlehemet körülálló szamár, borjú, birkák és kecskék türemesen álltak, jól viselték az folyamatosan érkező és fényképező pécskaiakat.
Az élő Betlehemet két csoport adta elő, délután 17-19 óra között, illetve 23 órától az éjféli szentmise végéig, a kapuban álló angyalok szaloncukrot és üdvözlőkáryát osztogattak mindenkinek.

A Szűzanyát Beke Kutasi Judith, illetve Mester Bettina alakította, Szent Józsefet Szabó Lóránt, illetve Mester Tamás, az angyalokat Balta Tajcs Hanna Barbara, Lobotka Bettina, Lobotka Zsanett, Țigu Blanka, Kállai Regina, illetve Mester Zsófia, Dancu Gréta, Bella Réka és Moș Andrea Tímea, a három királyt ifj. Lénárt István, Barbu Márk és Bernáth Ádám, illetve Juhász István, Mester Roland és Borsos Róbert, a pásztorokat pedig Șatran Adrián, ifj. Pap István, Balta Tajcs Péter és Szabó Lóránt személyesítette meg.
„Nagyon örülök, hogy ilyen sokan támogatták az Aranykalász néptánccsoport ötletét, szépen sikerült az élő Betlehem és sok bíztató visszajelzést kaptunk. Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek a segítségért, külön kiemelném Szép Zoltánt, ifj. Szávuly Károlyt és Angélát és Hajas Gábort. Hálás vagyok az élő állatokat biztosító Gladiș Ștefánnak és Horváth Csabának, valamint Gál Andrásnak a szalmabálákért” – fogalmazott a kezdeményezés lelke, Balta Tajcs Tünde, hozzátéve, hogy a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesületet folyamatos támogatásáról biztosította Antal Péter polgármester és a Helyi Tanács is.
A szentmisére az újszülött Jézus szobrával bevonuló ft. Czeglédi Ferenc plébánost az angyalok, a csengető pásztorok és a három királyok követték, akik elhelyezték ajándékaikat az oltár előtt.
A plébános köszönetet mondott a hagyományőrző egyesület tagjainak, amiért szebbé tették az ünnepet.

Sinka Pál

Categories: Életstílus, Slider