Lepattintott aradi őrző-védők

Lepattintott aradi őrző-védők

Egyelőre sötét homály fedi, hogy az Arad Megyei Sürgősségi Kórház (SCJU) által az intézmény őrzés-védésére, új térfigyelő kamerák felszerelésére kiírt közbeszerzési pályázatára miért csak egyetlen cég jelentkezett, holott egy ilyen, kétéves szerződés azért zsíros falat bármelyik erre szakosodott vállalkozásnak. Az ügyet a Digi24 hírcsatorna piszkálta meg, s kiderült, hogy a nyitott pályázatra csupán a gyulafehérvári Thug Security kft. jelentkezett. A fő kritérium a legkisebb ár volt, ám érthetetlen módon egyetlen aradi céget sem mozgatott meg, igaz, a kiírás tartalmazott egy olyan feltételt, amelynek csak kevesen felelhetnek meg a térségben: kellő kórházi őrző-védő tapasztalat, maximum két szerződés keretében összesen 1 118 400 lej értékben. Vagyis ha egy cég, tegyük fel, már három kórházi őrző-védő szerződésen is túl van, s netalán ebből a tevékenységből 1,2 millió lejt kaszált, startból kiesett.

A testre szabás tényére a Digi24 is figyelmeztet, de megkérdezték Mirandolina Prişcă igazgatónőt, miért nem fordult, például a helyi rendőrséghez. A válasz: amikor ő átvette a kórház irányítását, a pályázatot már kiírták, és különben sem követte nyomon ezt az ügyet.

Másik furcsaság, hogy miközben két esztendő nagyjából 730 napból áll, a szerződésben 744 nap áll, vagyis a kórház úgy tudja, minden hónap 31 napos. Ez szintén megdobja a szerződés értékét.

A szerződést Prişcă még májusban aláírta, a Thug Security 9,5 lej/óra+ÁFA áron szolgáltat – a Digi24 szerint a piacon 8 lejért is találni céget –, de ez is drágulhat, amennyiben emelkedik a hivatalos minimálbér. A gyulafehérvári cég a SCJU által birtokolt 24 térfigyelő kamera mellé további 18-at szerel fel, ezekért havonta, két esztendőn keresztül a kórház 300 lejt fizet. Magyarán, a szerződés lejártát követően a kórház darabonként 7 200 lejért kap meg egy kamerát.

A Thug Securityvel kötött szerződés összértéke 2 197 344 lej.

Categories: Aktuális, Slider