Király: “vagy megoldjuk mi a problémáinkat, vagy senki”

Király: “vagy megoldjuk mi a problémáinkat, vagy senki”

– A választási kampány gyakran úgy csapódik le a választóban, mint az ígéretek időszaka, hisz ritkán fordul elő, hogy valaki aztán számon kéri a kampányígéretek megvalósulását. Véleményem szerint a közösséget, a választókat korrektül kell tájékoztatni arról, mire számíthatnak. Fontos, hogy mindannyian elmenjünk szavazni, mert mi történik, ha távol maradunk, vagy azt mondjuk, ez nem a mi ügyünk?
– Mivel lelkesíti az aradi magyar választóit a kampányban?
– Kicsit hátrábbról kezdeném, először lássuk, mit tettünk mi, akik az érdekvédelmi szervezetet képviseltük a közigazgatás, döntéshozatal különböző szintjein, és így kerek kép alakul ki, az üzenet korrekt és mozgósító erejű lesz. Mert ha légből kapott szólamokat veszünk át a román pártoktól, akkor célt tévesztünk. Én 1992-től minden kampány aktív részese voltam, pontosan látom, hogy az első választások alkalmával mi sokkal amatőrebb módon közelítettünk meg kérdéseket, mégis sokkal több szavazatot kaptunk. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az élet más területén is, amikor nekifutunk felvillan a lelkesedés, idővel azonban megkopik, munkánk monoton tevékenységgé válik. Ez közösségi szinten sem ideális. Úgy érzem, a kampányban kötelességünk elmondani a választóknak, hogy számunkra csak egy lehetőség van: előre nézni, elemezni, hol tévedtünk, lássuk, mi tudunk valójában elérni.
A kampány 30 napja olyan, mint ha egy kapszulába lennénk zárva, nagyon pontosan kell megfogalmazzuk mi akarunk, mihez vállalunk partnerséget. Nem tudunk eredményesek lenni, ha kevesen vagyunk, ha pedig magunkra maradunk, még annyira sem.
Engedtessék meg egy zárójel: az elmúlt 26 év bebizonyította, a magyar közösségünk magára van utalva. Vagy megoldjuk mi a problémáinkat, vagy senki. Lehet, a kampányban valaki nyújt egy kezet, ám nem látjuk, hogy a kéz ökölbe zárult, vagy nyitott a tenyér.
Visszatérve, ha mi itt Arad megyében komolyan gondoljuk, hogy fontos tényezők maradjunk, akkor elengedhetetlen az összefogás. Az, amely a ’90-es évek elején működött. Senkit nem melegít, hogy magának az országnak a lakossága fogy, s ezzel párhuzamosan a magyarság is, de akik itt vannak és itt magyarként akarják megélni a szülőföld történetét, akkor összefogásra van szükség, félre kell tenni minden vélt vagy valós sérelmet, oda kell állni a szervezet mögé. Akkor is, ha nem tudott megvalósítani mindent, amit elképzelt, de pörgessük vissza az esztendőket, mennyi mindent megvalósítottunk. Amikor az eredménytelenséget kérjük számon látni kell, hiányzott a megfelelő szavazat szám a szervezet mögül, mindannyiunknak van felelőssége.
Úgy tűnik, a korábbi évekhez képest az RMDSZ sokkal agresszívabb kampányba vágott.
– Így igaz, látszik a programunk újratervezése és egy tárgyalásra készebb RMDSZ helyett most egy aktívabb RMDSZ-ként állunk ki. Fontos, hogy meghökkentsük a többséget, de a mi embereinket is. Az, hogy el Bukaresttől nem az ország szétszakítását jelenti, hanem amit az RMDSZ a kezdetektől nagyon komolyan gondolt: korrekt decentralizációt. Ott legyünk, ahol döntenek és ne mások döntsenek, a mi pénzünkről, közösségünk pénzéről, amely nem magyar és nem román pénz, hanem egy megye pénze.
Hozhatunk fel példákat Nyugat-Európából az ideális decentralizációról, föderalizálásról, de 26 év alatt a román gazdaságot sem sikerült annyira gatyába rázni, hogy ez megvalósulhasson. Úgy érzem, hogy az ilyen rögtön szemet szúró kampányszövegek remekek. Ezt kell elmagyarázni, megértetni a mi közösségünkön belül élőkkel is a tömbmagyarságban és a szórványban A lényeg, azt szeretnénk, hogy mindannyiunk pénze itt maradjon. Ezért a kampány fő szlogenje, hogy Erdély a jövő. Aradon ez gyengébbet üt, ám az RMDSZ tágan értelmezett Erdélyébe természetesen a Partium, a Bánság, Szilágyság is beletartozik. Ez egy olyan kihívás, amit az erdélyi románok, akik itt születtek is magukénak érzik. Erdély kiemeltebb figyelmet igényelne, hogy saját ügyeit rendezze a közigazgatástól az infrastruktúráig.
Az idealizmus kategóriába sorolható aradi szenátor megválasztása. Mivel buzdítja a választókat?
– Egy valami mindenki számára legyen nagyon világos: ezzel a választási rendszerrel minden szavazat számít, minden voksot felhasználnak. Lesz egy össz-szavazatszáma az RMDSZ-nek amely kialakít egy össz-szenátori és -képviselőházi részvételt, és ha ténylegesen azt szeretnénk, hogy Aradnak parlamentere legyen – a képviselői helyre van a nagyobb esély, de a szenátori lista is rettentően fontos számunkra –, tessék elmenni szavazni december 11-én. A négy évvel ezelőtti történet, hogy a havazás a biztos szavazók felét távol tartotta, ami eredménytelenséghez vezetett idén nem ismételődhet meg.
Pontosan tudom belülről, hogy az erős parlamenti képviselet megadja a lehetőséget az RMDSZ kormányzati részvételéhez, s ez miniszteri tisztségeket jelent, egy, két miniszter pedig komolyan beleszólhat a kormány munkájába, ezzel pedig a kampányban elhangzott mondatok életre kelnek.
(Megjelent a Pécskai Élet 2016/16. számában)

Comandat de UDMR. Editat de Asociaţia Qult-Ar. Cod: 13160001

Categories: Aktuális, Slider