Örökségőrök Brüsszelben

Örökségőrök Brüsszelben

Fiatal örökségőröket fogadott kedden Brüsszelben Winkler Gyula EP-képviselő. A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium diákcsapata a 2015-2016-os tanévben meghirdetett Örökségünk őrei vetélkedőt nyerte meg, amelynek jutalma egy brüsszeli tanulmányút volt. A diákok kedden meglátogatták az Európai Parlamentet, megismerkedtek az európai törvényhozás folyamatával, felkeresték a képviselői irodát és a plenáris ülések helyszínét.

Winkler Gyula elmondta, örömmel gratulál Brüsszelben is a kolozsvári vetélkedő győzteseinek, kiemelve, hogy az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének egyik legsikeresebb programja lett az elmúlt években az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket kezdeményezés. “Gazdag, szerteágazó mozgalomról beszélünk, amelynek keretében Örökségünk őrei hálózatot hoztak létre, vetélkedők, nyári táborok kapcsolódnak a programhoz. A kezdeményezésnek a fiatalok lendülete és kreativitása mellett komoly szakmai háttere is van, amely Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnök sokéves, a műemlékvédelem területén szerzett tapasztalatának köszönhető” – méltatta a népszerű programot Winkler Gyula, hozzátéve, örül, hogy az Európai Parlamentben láthatja vendégül a diákokat. “Sokat vitatkozunk az európai szellemiségről, arról, hogy mit is jelent európainak lenni, milyen legyen az EU jövője. Én úgy gondolom, hogy a helyi és európai identitást nem egymás ellenében kell építeni, hiszen jól megférnek egymás mellett, sőt, kiegészítik egymást. Ha erdélyi magyarként, kolozsvári születésűként, vagy ott tanuló fiatalként ragaszkodunk szülőföldünkhöz, azt jelenti, hogy erős a helyi identitásunk, de ez nem zárja ki, hogy európai identitással is rendelkezzünk, hiszen a kettő nemcsak, hogy kiegészíti, hanem feltételezi, erősítheti is egymást. Az erős helyi identitás kialakításában fontos szerepet kap az Örökségünk őrei mozgalom, ismernünk kell történelmünket, gondoznunk kell kulturális örökségünket. Ez a brüsszeli tanulmányút pedig abban erősíthet meg benneteket, hogy mindannyian az európai közösséghez tartozunk” – magyarázta Winkler Gyula. Az EP-képviselő felhívta a diákok figyelmét, hogy az új tanévben ismét meghirdették a vetélkedőt, arra kérve őket, hogy népszerűsítsék a kolozsvári fiatalok körében, a nyertes csapatot pedig jövőre is meghívja brüsszeli tanulmányútra.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben indította a Szórvány Cselekvési Terv részét képező, elsősorban diákokat, iskolákat megcélzó Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket programot. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy mára Erdély nyolc megyéjében folyik az örökségvédelmi munka és nevelés, ezekben a megyékben tizenkilenc iskola és diákszervezete kapcsolódott be a mozgalomba, 67 műemléket “fogadtak örökbe”. A 2015-2016-os tanévben Kolozsváron, Déván, Kalotaszentkirályon és Nagyenyeden is megméretkeztek egymással a műemlékek őrei az Örökségünk Őrei verseny során, így döntve el, hogy ki ismeri és gondozza jobban az örökbefogadott műemléket. A kolozsvári verseny döntőjét az elmúlt tanévben a János Zsigmond Unitárius Kollégium 11. osztályos diákjainak csapata nyerte meg, amelynek tagjai a hét elején vettek részt a brüsszeli tanulmányúton.

Winkler Gyula EP-képviselő sajtóirodája

Categories: Aktuális, Slider