Oktatási bomba: igazgatóváltás a Csikyben (is)

Oktatási bomba: igazgatóváltás a Csikyben (is)

A hosszú évek szünetét követően október 12-re kiírt versenyvizsga az iskolaigazgatók számára januártól alaposan átrendezi az Arad megyei oktatási intézmények vezetőségi összetételét. A vizsgára való jelentkezés határideje lejárt, aki magyar (vagy más kisebbségi) iskola első székére tör, annak a jelentkezéshez mellékelnie kellett az érdekvédelmi szervezet ajánlását. Péró Tamás, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének ügyvezető elnöke az Aradi Napnak elmondta, ők 14 ajánlást adtak ki.
A kérelmezők között óriási meglepetésre nem szerepelt Hadnagy Éva, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója sem.
„Nem akartam egy négyéves mandátumot felvállalni, amúgy is csak egy-két éves igazgatói tisztségben gondolkodtam már. Átadom a stafétát” – nyilatkozta ma az Aradi Napnak.
Férje, Hadnagy Dénes, a Kisiratosi Páter Godó Általános Iskola igazgatója, és az RMDSZ Megyei Küldöttek Tanácsának elnöke sem jelentkezett a megmérettetésre. „Rám fér a szünet, elérkezett az ideje a váltásnak” – mondta az Aradi Napnak.
A törvény értelmében, amennyiben egy iskola igazgatói tisztségére senki nem jelentkezik, akkor a téli szünetben ideiglenes igazgatót neveznek ki a következő versenyvizsgáig. De csak olyan tanárt, aki rendelkezik iskolaigazgatási szakértői oklevéllel. A Csiky esetében a helyzet paradoxonja, hogy az Aradi Nap úgy tudja, egyetlen most ott dolgozó pedagógusnak sincs meg ez az oklevél. Vagyis, ha elképzelhetetlennek is hangzik, de előfordulhat, hogy “kicsit beszélni magyar” igazgató kerül az iskola élére.
Hadnagy Éva gyakorlatilag a téli szünetig marad a Csiky igazgatója.
Az október 12-i versenyvizsgához szükséges RMDSZ-ajánlást nem igényelte még, többek között Sime Judit (Kisjenő-Erdőhegy), Bálint Enikő (Zimándújfalu) vagy Kocsik Imre (Kispereg) sem.
Az máris látszik, hogy izgalmas lesz az ideiglenes igazgatók kinevezése.

(ij)

Vezető fotó: Hadnagy Éva

Hadnagy Dénes

Categories: Aktuális, Slider