MKT: beszámolók és bizalmi szavazás

MKT: beszámolók és bizalmi szavazás

Ma délelőtt a Bábszínházban szervezte meg az RMDSZ a Megyei Küldöttek Tanácsát (MKT), amelynek tulajdonképpen semmiféle tétje nem volt, miután a szenátor- és képviselőjelölt-rangsorolóra csupán egy-egy tag jelentkezett. Ezért mondta Faragó Péter megyei elnök és képviselő jelölt, hogy a rangsorolás bizalmi szavazás a tagság részéről. A szenátor-jelöltségre egyedül Király András oktatási államtitkár adta le a szükséges dokumentumokat. Ő egyébként nem tudott jelen lenni, mert államtitkárként egy országos konferencián vett részt, de küldött videóüzenetet.
Ami a beszámolókat illeti, a sort Faragó Péter kezdte. Legfőbb célkitűzésként az iskolahálózat megtartását jelölte meg, elkerülendő az összevonásokat. Kijelentette, vonzóvá kell tenni a magyar iskolákat, pluszt adni a gyerekeknek, ellenkező esetben sorra megszűnnek az oktatási intézményeink. Beszélt az ellenpártról is, az ő részvételük a helyhatósági választásokon két dolgot eredményezett: ők nem jutottak be, a megosztás miatt pedig a magyarság tanácsosi helyt vesztett Kisjenőben és Fazekasvarsándon.
A Nőszervezet nevében Tóth Brigitta a pécskai szervezet elnöke sorolta fel a rendezvényeiket, Péró Tamás ügyvezető elnök szintén a programokról, rendezvényekről szólt, valamint a kiszállásokról. Elmondta, 2016 nehéz esztendőnek bizonyul a két választás miatt is, hisz most újabb kampány előtt állnak. Összegezve az évet megállapította: „eredményeink nem rosszak, de jobbak is lehetnének”.
Bognár Levente alpolgármester, a városi szervezet elnöke is kiemelte, hogy a magyarság létszámának zuhanása szavazatcsökkenést is eredményez, „most nagyon hiányzik a harmadik mandátum a városi tanácsban”. Beszélt a koalíciós egyezségekről, arról, milyen nehéz bármit is átverekedni a román tanácsosokon, hisz „sajnos nem mi vezetjük a várost”. Szóba hozta, hogy „a székely autonómia nagyon jól hangzik, de nekünk itt kulturális autonómia kellene”.
Videóüzenetében Király András a szolgálat fontosságát emelte ki, természetesen ő is megemlítette a kényszerűségből létszám alatt működő osztályok helyzetét. „A jelöltek egy csoportként keresik majd meg a választókat” – mondta, hozzátéve, a december 11-i parlamenti választás felelőssége a jelölteké és a közösségé.
Az MKT-n részt vett Bodor László az RMDSZ ügyvezető alelnöke.

Categories: Aktuális, Slider