Ünnepi előadás kétszer: csak előzetes helyfoglalással

Ünnepi előadás kétszer: csak előzetes helyfoglalással

Az Aradi Magyar Napok keretében október 5-én és 6-án 18.00 órától látható a nagyszínházban Tóth-Máthé Miklós “A nagyrahivatott” című drámája. Szervező az Aradi Kamaraszínház és a Zanotta-Art Kulturális és Művészeti Egyesület. A szervezők és az RMDSZ Arad Megyei Szervezete kéri, hogy aki ott szeretne lenni a két ünnepi előadás egyikén, kérjen ingyenes meghívót a Szövetség székházában (0257-250-627, 0728-968-056, perotamas@rmdsz.ro). A teljesen egyenértékű, kétszeri bemutatás oka, hogy a nagy érdeklődásre való tekintettel a korábbi években sokan nem jutottak be a színházba.
“A darab Bakócz Tamás és Dózsa György viszonyát, az őket körülvevő történelmi helyzetet, Bakócz személyes drámájának problematikáját érinti. Új megvilágításba helyezi Bakócz és Dózsa tisztázatlan történelmi szerepét az 1514-es tragédiában. Különös aktualitása a darabnak az ötszáz éves évforduló, mely lehetőséget ad nagyobb figyelemre. A darab feszegeti az országon belüli széthúzás kérdését, a mindenkori nehéz történelmi helyzetben az összefogás jelentőségét.
Szakonyi Károly recenziója szerint a darab a következő lényeges kérdéseket feszegeti: Tudunk-e torzsalkodás nélkül, vállvetve összefogni nagy célokért? Tudjuk-e önös érdekeinket alárendelni a közösség javának? Vajon mindig meggyőződésünk szerint cselekszünk-e, vagy a nagyravágyás, az előmenetel lehetősége elhallgattatja bennünk a lelkiismeret szavát?” (port.hu)

Szereposztás (zanottaart.hu):

Bakócz Tamás – Horányi László
II. Ulászló – Ivaskovics Viktor
Dózsa György – Szinovál Gyula
Zápolya János – Ferenczi Attila
Bornemissza János – Körtvélyessy Zsolt
Erdődi Péter – Kacsur András
Bakócz Katalin – Tarpai Viktória
Váradi Márton – Illés Dániel
Vajai Ferenc – Benkóczy Zoltán/Stubnya Béla
Futár – Smal Szilaj Gábor

Rendező: Árkosi Árpád

(Fotó: zanottaart.hu)

Categories: Életstílus, Slider