65 millió euró uniós pénzben reménykedik a város

65 millió euró uniós pénzben reménykedik a város

Ma Gheorghe Falcă polgármester és Lucian Bibarţ alpolgármester skiccelte fel a helyi sajtónak, mire, mennyi uniós forrást remélnek a 2020-ig tartó pénzügyi ciklusban. A finanszírozott projektek kivitelezése, elszámolása 2023-ig is elhúzódhat. Az optimista variáció 65 millió euró, de ebből egyelőre csak 38 millió látszik biztosnak, a többiért még lobbizni kell életképes projektekkel. Elsőbbséget élvez a polgármesteri hivatalnál az újaradi híd mellé építendő új közúti híd, a Választó utca végére tervezett új Maros-híd, egy sporttelep, valamint a mikelakai villamos vágányok cseréje felsővezetékekkel, oszlopokkal együtt. A “lecsorgó” pénzekből, például, új villamosokat vásárolna a város.
Az egyik legizgalmasabb beruházás az újaradi híd mellé tervezett új közúti híd, amelyik hosszú évek óta vita tárgya a szakemberek körében. Az újaradi híd – és a történelmi belváros – felújítási projektjében már szerepelt, de akkor Claudiu Cristea tanácsos feljelentette a várost Brüsszelben, ezért aztán visszavonták a “testvérhídra” szánt két millió eurót. Egyébként ezen haladnának a gépkocsik, teherautók, hogy a csupán villamosokat, gyalogosokat, kerékpárosokat kiszolgáló régi Maros-híd életét meghosszabbítsák.
A villamosvásárlás mellett tartalék-projekt a Maros-part megújítása, itt viszont a város és a vízügyi igazgatóság közötti tulajdonjogi vita az akadály: a vízgazdálkodóé a parttól számított 15 méter, ám az állam nem ad pénzt rendezésre, sétány, lépcsők építésére, de a partszakaszt sem adnák át a városnak. Ugyanez a helyzet egyébként a Holtmaros esetében is.

(Fotó: villamos Mikelakán)

Categories: Aktuális, Slider