Szuper-községek Arad megyében: távol a magyaroktól

Szuper-községek Arad megyében: távol a magyaroktól

Úgynevezett szuper-községek, közigazgatási fejlesztési pólusok létrehozására született a kormánynál rendelet tervezet. A lényeg, hogy a kiszemelt községekbe központi forrásokból öntik a pénzt infrastruktúrára, fejlesztésekre. Izgalmasak a feltételek: minimum 2 000 lakos, a lakosság számának emelkedő tendenciája, közúti, vasúti elérhetőség, közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkezők száma. Már a lakosság számához kötött feltétel nonszensz, hisz az ország lakosainak száma rohamosan zuhan minden megyében.
Arad megyében három községet jelöltek ki, mindegyik „bent van már a hegyekben”, tiszta román vidéken: Bél, Honctő, Soborsin. Pedig a kritériumoknak megfelelne – sőt – például, Nagyszintye, Vinga, de miért elképzelhetetlen egy Iratos-Kisiratos pólus?
Lent megnézhetik az országos térképet, s abból azonnal kisüt, hogy a legtöbb szuper-község – ahol a legtöbb okos ember lakik – az a Kárpátokon túli megyékben lesz.
Arad esetében a térképen négy piros pont szerepel, de a listán csak az említett három község, vélhetően a készítők tévedtek.

(Fotó: Bél főutcája télen. Agyas atyafiak)

823

Categories: Aktuális, Slider