Pécskai Magyar Napok

Pécskai Magyar Napok

Szombaton este, talán a kánikula miatt, kevesen mentek ki a piactérre a IV. Pécskai Magyar Napok programjaira. A műsor a Kocsik Vali vezette pécskai zumba-csoport bemutatójával indult 18 órától, őket a VIII. Erdélyi Humorfesztivál nyertese, György Botond követte, aki stand-up comedy műsorral szórakoztatta a közönséget.
20 órától kezdődött a makói Metalstorm rockegyüttes koncertje.
Az est sztárvendége, a bánffyhunyadi származású Antal Timi, a 2012-es X-Faktor legjobb női hangja, 22 óra után lépett színpadra és több mint egy órás, színvonalas élő koncertet adott zenekarával a körülbelül 150 nézőnek.
Vasárnap 14 órától a református templomban ünnepi istentiszteletet tartottak, a római katolikus templomban bemutatott délutáni szentmise pedig szintén a Magyar Napok jegyében volt megtartva, a szervezők és a Búzavirág Néptánccsoport népviseletbe öltözött párjainak részvételével.
Délután beborult, a 19 órakor kezdődő néptáncgála kezdetére pedig eleredt az eső, ezért kevés néző előtt léptek színpadra a pécskai Búzavirág Néptáncegyüttes Bojtocska, Kisboglárka, Nagyboglárka csoportjai, a battonyai Szivárvány Néptánccsoport, a Csanádpalotai Hagyományőrző Néptánccsoport, a szegedi Cuháré Táncműhely és a Búzavirág Néptánccsoport, valamennyien a szegedi Ménkű Banda kíséretével.
A népi hangzást modern elemekkel vegyítő Motiva zenekar tíz órakor kezdődő koncertjére már többen összegyűltek a téren, a 23:30 órai tűzugráson pedig szép számban részt vettek a pécskai magyarok.
A rituális tűzgyújtás, a tánc és a sötétben lobogó tábortűz különleges hangulatot teremtett, a tüzet átugrók és a nézelődők is az ilyenkor szokásos csörgőalmát kaptak a szervezőktől.
A Pécskai Magyar Napokat a helybeli magyar szervezetek: RMDSZ, RMDSZ Nőszervezete, Búzavirág Egyesület, MKIDSZ Pécskai Magyar Ifjúsági Szervezet, Kálmány Lajos Közművelődési Egyesület, Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület tartották, Pécska Város Polgármesteri Hivatala és a helyi tanács támogatásával.

Sinka Pál

Antal Timi (jobbról a második) a szervezőkkel

Categories: Életstílus, Slider