Ioţcu első taposóaknája: 7,5 milliót köteles visszafizetni a megyei tanács

Ioţcu első taposóaknája: 7,5 milliót köteles visszafizetni a megyei tanács

A kenőpénz átvételén tetten ért, s ebbe belebukott ex-megyei elnök Nicolae Ioţcu a jelek szerint számtalan egészségügyi taposóaknát hagyott hátra. Hisz köztudomású, hogy a megyei kórház volt az egyik kedvenc játszótere, de hát erről a korrupció ellenes ügyészség (DNA) többet mesélhetne.
A lényeg, hogy Arad Megye Tanácsa kénytelen most 7,5 millió lej uniós finanszírozást – pontosabban az ehhez megítélt állami hozzájárulást – visszafizetni, mert a járóbeteg-osztály (ez a „poliklinka-rész”) felújításakor nem tartották be a szerződésben vállaltakat, pontosabban a műszerek beszerzésére kiírandó közbeszerzési pályázat feltételeit. A DNA szerint a műszerbeszerzés elcsúszott, nem véletlen, hogy a még Ioţcu idejében tartott „átadáskor”, a rendelők üresen tátongtak, de akkor megígérték, minden megoldódik.
A helyzet paradoxonja, hogy a megyei tanács pont a már becsületesen elvégzett kivitelezési-épületfelújítási projektből kénytelen visszafizetni a pénzt, de csak azért, mert nem teljesült a második fejezet, az eszközbeszerzés.
A megyei tanács egyébként 2015. április 9-én erre is kiírta a közbeszerzési pályázatot, de az elektronikus rendszer (SEAP) októberben törölte, miután az egyik jelentkező ellen a DNA vizsgálatot indított. Nyilván, már összefüggésben Ioţcu bukásával, az ellene indított nyomozással. A korrupciós ügy bonyolult, nem is érdemes belemerülni, a lényeg, hogy a megyei tanács 2015 októberében már kifutott az időből, így veszített el most 7,5 millió lej közpénzt.
Mindannyiunk zsebéből.

Fotó, archív: Ioţcu és Cionca Pécskán.Akkor is elnéztek egymás mellett

Categories: Aktuális, Slider