Idióta rendeletnek köszönhetően fél Arad fűti az utcát

Idióta rendeletnek köszönhetően fél Arad fűti az utcát

A kommunista érában a párt szabta meg, mikor kezdődhet a központi fűtési szezon, s mikor zárulhat. Most sincs másképp.
Városi tanácsi határozat szabta meg évekkel ezelőtt, hogy a téli fűtési szezon április 15-én fejeződik be. Akkor is, ha kint már rég 30 C-fokos meleg dübörög, s akkor is, ha 10 C-fok alatt van a napi átlaghőmérséklet.
Aradon a központi fűtésre kapcsolt lakások közel két hete az utcát fűtik, figyelmeztetett a digi24.ro, és a szolgáltató CET H-nak esze ágában sincs leállítani, hisz anyagi érdekük minél tovább húzni a fűtési periódust. Hatalmas veszteségeik ellenére.
A fűtőtestekre szerelt hőszabályzót (= „repartitor”) pedig hiába teszik a lakók nullára, valaki(k)nek mindenképpen fizetnie kell a lakótömbhöz érkező hőenergiáért. Ezt egy, neve elhallgatását kérő, az aradi központi fűtési rendszer rejtelmeit jól ismerő szakember mondta az Aradi Napnak. Magyarán, a CET H szolgáltató nem jöhet ki veszteségesen, a rendszerbe nyomott meleg vizet úgyis kiszámlázzák.
A helyzet ellentétes paradoxonja a téli fűtési szezon megkezdése, amelyet a több napi átlaghőmérséklethez (10 C-fok) kötnek. Hetekig didereghetnek a lakók, ha az átlaghőmérséklet hivatalosan 11-12 C-fok: a CET nem indítja el a szolgáltatást.

(ij)

(Fotó: lakótömbök Mikelakán)

Categories: Aktuális, Slider