Nagy Testvérünk átbattyogott a Szenátuson: a kábelnek két vége van

Nagy Testvérünk átbattyogott a Szenátuson: a kábelnek két vége van

A parlamenti pártok egyeztettek Klaus Iohannis államfővel a népnyelven csak Nagy Testvér (Big Brother) törvényként emlegetett tervezettel kapcsolatban. Nem véletlen tehát, hogy ma 91-3 arányban meg is szavazták.

A Big Brother-törvény értelmében a kommunikációs cégek – pl. Vodafone, Orange, T-Com, Digi – három évig kötelesek megőrizni minden bérletes, rendszerhasználó napi adatforgalmát, beszélgetéseit. A védelmi, nemzetbiztonsági szervek (magyarán hadügy és titkosszolgálatok) viszont kizárólag bírói végzéssel juthatnak hozzá a kikért információkhoz. Az adatokat perek esetében a bíróság, ügyészség is kikérheti, itt már izgalmas, hogy gyakorlatilag saját maguknak adnak engedélyt. A kommunikációs cégek kötelesek a kért adatokat személyek adata- vagy beszélgetésforgalmáról maximum 48 óra alatt kiadni.
A szolgáltatónak, amennyiben erre külön, hivatalos kérést vagy megfellebbezhetetlen bírósási ítéletet kap, öt évig tilos lesz törölni bármiféle adatot egy érintett személy telefonbeszélgetéseiből, ennek helyeiről, a telefon típusáról, adatforgalmából stb., titkosítani az illető személyt. Amennyiben az „üldözés” megszűnik, erről a szervek értesítik a szolgáltatót.
Megjegyzendő, hogy mivel Romániában a telefonszámos kártyák személyi igazolvány, útlevél nélkül simán megvásárolhatóak, más országok fiai „zsák számra” veszik és viszik ezeket. Persze, nem véletlenül. A cél pedig világos.
A politikai pártok azért ültek le Iohannis államfővel egyezkedni, mert az Alkotmánybíróság több paragrafust is alkotmányellenesnek minősített. És nem akartak még egyszer falnak szaladni.
Tény, amióta Orwell megírta a ’30-as évek végén az 1984 című regényét, már világos, hogy minden kábelnek, telefonvonalnak – legyen mobil vagy vezetékes – két vége van. Innentől pedig a törvények csak szentesítik a gyakorlatot.

(irházi)

Categories: Aktuális, Slider