Zenés Toldit mutat be a pécsi Janus Egyetemi Színház

Zenés Toldit mutat be a pécsi Janus Egyetemi Színház

Augusztus 18-án, kedden 18 órától az Aradi Kamaraszínházban (Bábszínház épülete) a Pécsi Tudományegyetem Színháza, a PTE JESZ Színtársulat a Toldi című előadást mutatja be az Aradi Városnapok keretében sorra kerülő Pécs Napján.
Arany János elbeszélő költeményének e színpadi adaptációja Toldi Miklós alakját, sanyarú sorsát és felemelkedését színpadi alakokban megfogalmazva mutatja meg. Abból indul ki, hogy a dicsőséghez vezető út az, ami a színházban érdekes, az a számtalan konfliktus, azok a kalandok, melyek egy embert kiemelnek a többi ember közül.
A színpadi változat a történetre fókuszál – innen a választott műfaji meghatározás: rege -, természetesen Arany János zseniális nyelvét használva. Az átdolgozás megtartja a sodró erejű verselést, s csak annyit változtatott rajta, amennyit a színpad törvényei, a megszemélyesített megszólalások megkívánnak, s e változtatások is a költő szellemét követik. Arany János meséjéből elmaradt egy-két apró mozzanat (pl. ahogy Miklós szarván fogja a megvadult bikát Pest városában), ezzel hangsúlyosabbá válnak a történetben az emberek közötti viszonyok. Az előadást öt színjátszó mutatja be. A Toldi Miklós alakját megformálón kívül mindenki több alakban lép színre, hol egyénítve, hol a költő, hol a közösség hangját hallatva, hogy valóban közös, jelen idejű élménnyé válhasson hősünk megidézése.
Az előadásra a belépés ingyenes.

Categories: Életstílus, Slider