Végre átadják az új strandhidat

Végre átadják az új strandhidat

Ahhoz képest, hogy két évig építették, a Maroson átívelő új gyalogos- és kerékpárhídból egy oda nem illő, stílustalan, túlméretezett monstrum lett. A hasonló építményekhez szükséges beton és fém sokszorosát használták fel, és hat (!) pillért, tartóelemet nyomtak be alá. Egy lenti fotón megmutatjuk, pluszban hány tartóelemet építettek csak a strandi lejáró alá. A szintén a strandi részre húzott betonfal pedig horrorisztikus. A város felőli oldalon, természetesen nem találták el a gát magasságát, ezért egy beton-aszfalt „műdomb” készült, hogy rá lehessen hajtani, lépni.
Egy könnyű fémszerkezetes, légiesebb, elegánsabb strandhíd akár Arad büszkeségévé is válhatott volna, gondoljunk csak, milyen gyalogos híd épült a Temzén. Például, egyetlen tartóoszlopos függőhíd, rajta kilátó. Csak hát a kivitelezést elnyerő Tehnodomusnak nincs erre megfelelő technológiája, élő példa erre a szintén „agyonpillérezett” pécskai híd.
A szerződésnek megfelelően a hidat már tavaly augusztusban át kellett volna adni, idén az első határidőt május 1-re tűzték ki. Végül június 25-én este lesz az avató, jelentette be ma Gheorghe Falcă polgármester, s az alkalomból valamilyen ünnepi programot is szerveznek a túlsó parton.
Csak összehasonlításként: miközben az aradi strandhidat két évig építették, San Franciscoban a 2,73 km hosszú híres Golden Gate négy év négy hónapig készült. A ’30-as évek technológiájával.

(irházi)

 

445

Alaposan megtámasztották a strandi lehajtót

 

446

Műdombocska a park felől

Categories: Aktuális, Slider