Pécska-Gyomaendrőd katolikus-baráti kapcsolat

Pécska-Gyomaendrőd katolikus-baráti kapcsolat
 Tovább ápolták a hétvégén az évek óta meglévő, szép baráti kapcsolatot a pécskai és a gyomaendrődi katolikus közösség tagjai.
A határtól körülbelül 100 kilométerre fekvő, közel 13 500 lakost számláló Békés megyei kisváros 1981-ben jött létre Endrőd és Gyoma települések egyesülésével.
Egy busznyi pécskai zarándok vett részt szombaton a gyomai Jézus Szíve plébániatemplom búcsúján, viszonozva a gyomaendrődi hívek látogatását a május végén ünnepelt pécskai templombúcsún.
A neoreneszánsz stílusban épült, gyönyörű műemléktemplomot megtöltötték a helybeli és pécskai hívek, az ünnepi szentmisét Gyulay Endre, a Szeged-Csanádi egyházmegye nyugalmazott püspöke celebrálta tíz pap társaságában.
Ft. Czank Gábor pécskai származású gyomaendrődi plébábos köszöntötte a helybelieket és a zarándokokat, majd elmondta: a búcsú alkalmával találkoztak a tíz évvel ezelőtt felszentelt paptársaik közül többen és külön örömére szolgál, hogy az akkori püspök is jelen volt.
A szentmise végén a házigazdák és a vendégek közös agapén vettek részt a templomkertben, ahol kellemesen elbeszélgettek. A pécskai csoport egy része a délután további részét a plébánián töltötte, amíg a többiek meglátogatták a városi strandot.
Sinka Pál
Categories: Környékünk, Slider