Csíksomlyó 2015: “legyünk hűek hitünköz és nemzetünkhöz”

Csíksomlyó 2015: “legyünk hűek hitünköz és nemzetünkhöz”

Öt zarándokcsoport vett részt Arad megyéből a 448. csíksomlyói búcsún, amelyen Exc. Ft. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek hirdetett igét a Kis- és Nagysomlyó hely közötti nyerget megtöltő tömegnek szombaton délben.

Az aradi, kisiratosi, pécskai, zimándújfalusi és a megye egyéb településeiről származó hívek péntek délután indultak el, hogy szombaton hajnalban megérkezzenek, elmondjanak egy imát az idén körülbelül 500 éves, csodatevő Mária kegyszobor előtt, majd pedig a ragyogó napsütésben felgyalogoljanak a szabadtéri szentmise helyszínére.

csiksomlyo2015-3

A gyulafehérvári érsek prédikációjában emlékeztetett Szűz Mária üzenetére: „Tegyetek meg mindent, amit a fiam mond”, ami a mai ember számára annyit tesz, hogy „legyünk hűek őseink szent hitéhez és erényeihez; legyünk hűek nemzetünkhöz és szülőföldünkhöz, és legyünk hűek anyanyelvünkhöz, anyanyelvi kultúránkhoz”.

Ex. Ft. Jakubinyi György kifejtette, hogy bár vannak, akik vitatják a csíksomlyói búcsú eredetét, valaminek történnie kellett ezen a napon, nem lehet véletlen, hogy a székelyek pont a Pünkösd előtti napot választották, amikor mindenki az ünnepre készül.

A legenda szerint a búcsút 1567 óta tartják meg az egy évvel korábbi, Tolvajos-tetői csata emlékére, amelyen Csík, Gyergyó és Kászon katolikus lakossága legyőzte János Zsigmond erdélyi fejedelem hittérítő seregét.

Szintén a győzelmet jelképezi a zarándokok által otthonaikba elvitt búcsúág, amelyet a nyereg körüli nyírfákról törnek.

A szentmise végén, azok a zarándokok akik gyóntak és áldoztak, a tisztítótűztől megszabadító, teljes pápai áldásban részesültek az 500 éves jubileum alkalmából.

A meghívottak között jelent volt Magyarország elnöke, Áder János és felesége, Anita is.

csiksomlyo2015-4

(Fotók: Sinka Pál)

Categories: Aktuális, Slider