Emléktábla a városi kórház falán: magyartalanítás

Emléktábla a városi kórház falán: magyartalanítás

 

Az Arad Vármegyei Közkórház alapító okiratának megszületésére (1775. szeptember 1.) emlékeztető márványtábla került a városi kórház bejáratához, amelynek megáldásához természetesen csak az ortodox egyházat hívták meg. Hogy miért a 240 évvel ezelőtti okirathoz kötötték a mai ünnepséget, érthetetlen, hisz jövőre lenne 180 éve, hogy ünnepélyesen átadták a kórházat, ami azért csak jelesebb dátum. És ha az alapító okiratra emlékeztet a tábla – azt is konfúz módon teszi –, akkor ugyan minek kellett a szövegbe keverni a V. Goldiş Egyetemet is? Még akkor is zsenáns, hogy az orvostanhallgatók ott végzik a gyakorlati munkát, és az egyetem támogatja a kórházat. Ennek semmi köze a kórház építéséhez.
Egyébként az alapító okiratos kötés azért is sántít, mert az építkezés csak 1833-ban kezdődött, amikor összegyűlt a szükséges pénz, de hát az indokok közt vélhetően közrejátszott, hogy amennyiben az átadás emlékére helyeztek volna ki emléktáblát 2016-ban, akkor az avatón kényesen sok magyar nevet kellett volna felsorolni.
Az építkezés felügyeletét és finanszírozását annak idején a következő bizottság végezte: Fascho József alispán, Bánhídy Antal, Atzél Antal, illetve Bochdanovitz Dávid, valamint Glatz József és Glatz János mérnökök, s a módos polgárok, gazdag családok mind adományoztak a költségekre.
Az ortodox papokon kívül a mai eseményen jelen volt, többek között Nicolae Ioţcu megyei elnök, Gheorghe Falcă polgármester, Bognár Levente alpolgármester.

(irházi)

Fotó: Teodora Olaru igazgatónő se mosolyog, mert már keresik az utódját

 

210

Categories: Aktuális, Slider