A magyar kultúra napja Aradon

A magyar kultúra napja Aradon

Aradon immár hagyomány, hogy a magyar kultúra napi központi ünnepséget az Arad megyei RMDSZ és az aradi Kölcsey Egyesület közösen, együtt szervezi. Minden évben ezen a napon adja át az Egyesület a Kölcsey díjakat, olyanoknak, akik életükkel, munkájukkal az aradi magyar közművelődést szolgálják.

Az idei rendezvény, csütörtökön, január 22-én délután 6 órakor lesz az aradi Kamaraszínház termében (a Bábszínház épületében).

A műsor első felében a 2014. évi Kölcsey-díjak átadására kerül sor. A díjazottak: Ujj Ágnes, nyugalmazott pedagógus (a laudációt Matekovits Mihály tartja)

és Tapasztó Ernő, az aradi Kamaraszínház igazgató színész-rendezője (a laudációt Fekete Réka mondja el).

Ezt követően a Kamaraszínház előadását nézhetjük meg. Fellépnek: Éder Enikő, Kiss Attila és Borsos Pál.

Decemberben bemutatott Évkönyvünket, tagjaink az előadás előtt – egy aláírás ellenében – vehetik át. Ezzel szeretnénk tagjainknak megköszönni anyagi és erkölcsi támogatásukat. Az Évkönyvet Berecz Gábor és Fekete Károly szerkesztette s tartalmazza az elmúlt két év előadóinak írásait valamint áttekintést nyújt – sok képpel – eseményekről, rendezvényeinkről.

Az előadás után a Kamaraszínház előterében tartott állófogadáson látjuk vendégül a jelenlévőket.

S az ünnepi rendezvények sora ezzel nem ér véget. Január 29-én, jövő hét csütörtökön, délután 6 órakor a Széchenyi (Horia) utcai Clio teremben tartjuk szokásos tárlatunkat. Ez alkalommal Siska-Szabó Hajnalka, aradi festőművész, a Csiky Gergely Főgimnázium tanára mutatkozik be festményeivel Önök előtt. Érdekes, szép kép- és színvilággal találkozhatunk a tárlaton. A megnyitón az aradi születésű, jelenleg Magyarországon élő Sarkadiné Nagy Emese művészettörténész lesz vendégünk. Erre az alkalomra jelenik meg Siska-Szabó Hajnalka műveit bemutató és magyar-román-angol nyelvű bevezetővel ellátott, Kék rapszódia című kiadványunk is.

Mindkét rendezvényünkre szeretettel várjuk Önöket. A belépés díjtalan.

Fekete Károly – a Kölcsey Egyesület elnökségi tagja

(Fotó: illusztráció)

Categories: Életstílus, Főoldal-5