Pécska-Battonya testvérvárosi megbeszélés

Pécska-Battonya testvérvárosi megbeszélés
Antal Péter polgármester a héten viszonozta battonyai kollégájának, Marjai Jánosnak az októberi megválasztása után Pécskán tett látogatását.
Miodrag Stanoiov alpolgármesterrel együtt azért keresték fel Battonyát, hogy az új Európai Uniós költségvetés nyújtotta lehetőségeket közös pályázatokkal használják ki, fejlesztve a két évtizedes testvérvárosi kapcsolatot.
A találkozó egybeesett Simonka György, a dél-békési térség országgyűlési képviselőjének battonyai megbeszélésével.
Ezzel az alkalommal a pécskai városvezetők elbeszélgettek a képviselővel, aki támogatásáról biztosította őket a határon átnyúló pályázatok terén.
Antal Péter és Miodrag Stanoiov találkozott a Battonyával szomszédos Mezőkovácsháza és Mezőhegyes polgármestereivel is.
A megbeszélésen Simonka György bemutatta a polgármestereknek annak a geotermikus energiát újszerű módon felhasználó erőműnek a tervét, amely Battonya térségében épül 116 millió eurós beruházással.
A több kútpárból álló „Dél-alföldi EGS erőmű” körülbelül 12 megawatt áramtermelést és több mint 60 megawatt hőtermelést biztosít majd.
Simonka György kiemelete, hogy a projekt nagyban hozzájárulhat az indirekt munkahelyteremtéshez, az olcsó hő mezőgazdasági és ipari vállalkozások számára is előnyös feltételeket teremthet.
Battonyára a geológia kutatások miatt esett a projekttulajdonosok választása, mert a térség adottságai a legjobbak Magyarországon.
– Örülünk, hogy testvérvárosunkban ilyen fontos beruházás történik, mert ez kihat majd a helyi gazdaságra is. Hasznos megbeszéléseket folytattunk és szoros kapcsolatban maradunk, hogy amint megnyílnak a pályázati lehetőségek, élni tudjunk azokkal, fogalmazott Antal Péter pécskai polgármester. 
Természetesen a találkozó végén a magyar felet megajándékozták a város jelképével, a pécskai kenyérrel.
Sinka Pál
Categories: Aktuális, Főoldal-5