Tánctáborban a pécskai Búzavirág

Tánctáborban a pécskai Búzavirág

 

Az autóbusz 42 gyermekkel és négy felnőttel, a pécskai Búzavirág néptáncegyüttes tagjaival, július 7-én reggel indult Nagyszántó felé, hogy részt vegyünk a VII. Határmenti Néptánctáborban, Bihar megyében. A gyermekek nagy örömmel várták már az indulást, hiszen közülük sokan nem először voltak ebben a táborban, melyet a borsi Galagonya Néptáncegyüttes szervezett meg.
Az egy héten át tartó intenzív oktatás, azaz reggel 10-től 12.30-ig és délután 16 órától 18 óráig, korcsoportokban folyt. A legkisebbekkel Benedek Árpád tánc és zenepedagógus foglalkozott, ők népi gyermekjátékokat és felcsíki táncot tanultak.
A középső korcsoportnak, 120 gyermeknek, Iván Enikő és Forgács Zsombor, a Nagyvárad Táncegyüttes hivatásos táncosai mezőségi páros táncot oktattak. Brugós Anikó, a Partium Keresztény Egyetem Zenepedagógia szakos tanára, és Brugós Sándor a Nagyvárad Táncegyüttes hivatásos táncosa a legnagyobbakkal Szucsági magyar és román táncokat gyakorolt. Az ebéd előtti fél órában a tábor összes gyermeke kalotaszegi és mezőségi népdalokat tanult Brugós Anikó vezetésével. A próbákhoz és az esti táncházhoz az élő zenét a Soroglya és a Csillagocska zenekar biztosította.
Annak ellenére, hogy az időjárás nem igazán kedvezett a tábor igen jó hangulatban telt. A gyermekek az esti táncházban élvezettel elevenítették fel az aznap tanult lépéseket.
A szombati gálán a Búzavirágos gyermekek első alkalommal vették magukra a logóval ellátott pólókat és szemgyönyörködtető látvány volt amint a nagyszántói kultúrotthon udvarára 42 egyforma, fehér Búzavirágos pólót viselő gyermek bevonul. A gyermekek igen ügyesen szerepeltek az úgymond „vizsgának” beillő gálán.
Másnap reggel, július 13.-án, 10 órakor jött értünk az autóbusz és indulni kellett. Megálltunk még a nagyváradi állatkertben is majd 14 órakor továbbindultunk, hiszen Nagyzerinden vártak már ránk.
Az egész utazás záróakkordjaként a Búzavirágos gyermekek két tánccal szerepeltek a Nagyzerindi Falunapok alkalmával rendezett néptáncgálán és végül este 21 órára hazaékeztünk.

Engi Márta Ildikó,
a Búzavirág Néptáncegyüttes művészeti vezetője

 

 

 

 

Categories: Életstílus, Főoldal-5