Doris Pack Aradon

Doris Pack Aradon

Május 14-én Aradon járt Doris Pack, az Európai Néppárt Nőszervezetének elnök-asszonya, Európai Parlamenti képviselő. Az RMDSZ-székházban találkozott az RMDSZ Nőszervezetének tagjaival. A megbeszélésen jelen volt Bíró Rozália szenátor, az RMDSZ Nőszervezetének elnök-asszonya, Víg Hajnalka a Bihar megyei Nőszervezet elnöke, a házigazda, Arad megyei Nőszervezet részéről pedig Lészay Ildikó elnök, Gali Izabella ügyvezető elnök, Zámbori Magdolna alelnök és Bognár Erzsébet tag. Bognár Levente alpolgármester, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke, elkísérte a vendéget, aztán hagyta a hölgyeket beszélgetni.Az egyórás beszélgetés során több témát is érintettünk.
Elsőként, bemutattuk a vendégnek a Nőszervezet eddigi tevékenységét. Az elnökasszony megnézte a számára angol nyelven készített anyagot, majd elismerően szólt a munkánkról, és megjegyezte, hogy kevés olyan nőszervezet van, amely ilyen gyors ütemben fejlődik és ennyire tevékeny.
A közelgő Európai Parlamenti választásokkal kapcsolatban beszámoltunk arról, hogy Hegedüs Csilla a Nőszervezet EP-képviselőjelöltje, még a kampány kezdete előtt végigjárta az országot, hogy megtudja az erdélyi hölgyek véleményét, elvárásait. Pack asszony szerint, ez a kampány jó lehetőség arra is, hogy a jelölt ismertté váljon, és még akkor is, ha most nem lesz belőle EP-képviselő, de ez esélyt jelent, ha tisztségre pályázik a 2016-os helyi választásokon.
Elemezve az Európai Unióban zajló választási kampányt, az elnök-asszony azon véleményének adott hangot, hogy nem lehet előre bizonyossággal megjósolni a győztes politikai alakulatot. A szavazás után hosszú tárgyalási folyamat dönti majd el, hogy melyik politikai család lesz az Európai Bizottság elnöki tisztségének a nyertese.
Az év végi romániai államelnöki választásokkal kapcsolatban, a vendégnek az volt az álláspontja, hogy az Európai Néppárthoz tartozó politikai alakulatoknak közös államelnök-jelöltjük kellene legyen.
A nemzeti kisebbségi lét kérdéseit elemezve, Doris Pack azon véleményének adott hangot, hogy a Nőszervezet egyik fontos tevékenysége lehet a különböző nemzetiségi közösségek egymás mellett élésének harmonizálására való törekvés. Példának, egy német-francia történelemkönyvet hozott fel, melyben mindkét fél párhuzamosan leírta az ő igazságát egy bizonyos történelmi eseményről. Ez elősegítette azt, hogy az együtt élő nemzetiségek jobban elfogadják egymás nézeteit, és békés legyen a viszonyuk.
Az elnökasszony felvetett néhány gondolatot a Nőszervezet jövőbeni munkájával kapcsolatban: hangsúlyozta a felnőttképzés szükségességét, Népfőiskolák létrehozását, önkéntességi mozgalom beindítását. Beszélt támogatási lehetőségekről az Erasmus és a Leonardo programok által, illetve, hogy vegyük fel a kapcsolatot nemzetközi intézményekkel, melyek segítségünkre lehetnek programjaink, képzéseink vagy Nyári akadémia megszervezésében.
Az Európai Néppárt Nőszervezete Nyári Akadémiát szervez, melyre Nőszervezetünk két tagja meghívást kapott. Végezetül szimbolikus ajándékot nyújtottunk át, egy kézi készítésű kerámiát és egy Anyák napi díszes mézeskalács-szívet.
(Az RMDSZ Arad megyei Nőszervezete)

Categories: Aktuális