Megkezdődött a sertések leölése Mácsán: logisztikai bukta

Megkezdődött a sertések leölése Mácsán: logisztikai bukta

Az Arad Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) hétfőn bejelentette, hogy megkezdték a mácsai sertéstelepen a 20 ezer disznó leölését. Amint arról beszámoltunk a CAI Kürtöshoz tartozó farmon sertéspestis ritkítja az állományt, eddig kétszáz állat fertőződött meg és pusztult el. Elővigyázatosságból döntött a hivatal a teljes állomány leöléséről.

Csakhogy ez teljes logisztikai zsákutcába tolta a DSVSA-t: Marcel Roşu igazgató ma elismerte, hogy naponta mindössze 10 tonna tetem biztonságos elszállítását képesek megoldani, de “keresik a megoldást, hogy feltornásszák napi 40 tonnára”. A tetemeket elszállítják, elégetik.

A 20 ezer sertés, átlag 100 kg-mal számolva 2.000 tonnát tesz ki, vagyis napi 10 tonnás tempóban a leölés minimum fél évet vesz igénybe. Az igazgató szerint viszont egy hónap alatt kötelesek végezni a feladattal. Vészmegoldásként most azt tervezik, hogy a leölt állatokat hatalmas gödrökbe temetik, csakhogy ehhez sem területük, sem engedélyük nincs még.

Fotó: illusztráció

Categories: Gazdaság, Slider