Megszívjuk az egykori PSD-atyuska által rögzített földgáz-árat

Megszívjuk az egykori PSD-atyuska által rögzített földgáz-árat

Akárcsak annyi intézkedése a közelmúltban megbukott PSD-kormánynak, a földgáz árának tavaly decemberi rögzítése is a szolgáltatók zsebét tömte, nem pedig a lakosságot szolgálta. Annak idején zajos propagandahadjáratban közölték, hogy kormányhatározattal 68 lej/MWh árban rögzítik a földgáz árát, ám idén márciusban már csiszoltak rajta, és május 1-től csupán a lakossági fogyasztókat és a hőerőműveket érintette a “kedvezmény”.
A populista adomány azonban most novemberben máris visszanyalt, mert a földgáz piaci ára a rövidtávú tőzsdén (SPOT) 59 lej/MWh-ra is lecsökkent, magyarán a lakosság ismét megszívja. Nem véletlen, hogy az energiapiac befolyásos játékosainak nyomására a szabályozó hatóság (ANRE), a korábbi PSD-kormány nem volt hajlandó liberalizálni a földgáz árát, hisz abban az esetben a lakossági fogyasztó akár nyerhetett volna is.
Egyébként az EU most vizsgálatot indított az ANRE ellen mondván, nem függetlenek (ahogy a törvény előírja) és a PSD politikai nyomására hozták meg intézkedéseiket.

Fotó: illusztráció

Categories: Gazdaság, Slider