Eltépték a babaruhát: az ALDE kilépett a kormánykoalícióból

Eltépték a babaruhát: az ALDE kilépett a kormánykoalícióból

Miután ma délelőtt a Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnök és Viorica Dăncilă PSD-elnök közötti egyeztetések zátonyra futottak, a kisebbik koalíciós társ ma délután úgy döntött, hogy kilépnek a kormányból, megvonják a szocdemek támogatását. A liberális-demokraták minisztercseréket, a kormányprogram módosítását akarták, de a PSD erre nemet mondott.
Az ALDE négy minisztere várhatóan kedden délelőtt benyújtja a lemondását. Tăriceanu nem indul a novemberi államfőválasztáson és az őszi parlamenti ülésszak első napján lemond a szenátus elnöki tisztségéről. Az ALDE a Victor Ponta fémjelezte Pro România zsebpárt szekerébe ugrott át, és támogatni fogják Mircea Diaconu államfő-jelöltet.
Ezzel a PSD (egyelőre) elvesztette többségét a parlamentben, nem véletlen, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ma bejelentette, bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen.
Románia mától a teljes belpolitikai káosz felé robog, senki nem tudja ma megjósolni, mi lesz ennek a cirkusznak a vége. Egy biztos: a hétköznapi ember megszívja.

Fotó: Facebook

Categories: Aktuális, Slider