Felpörgött az éves infláció: már 4,1 százaléknál tartunk

Felpörgött az éves infláció: már 4,1 százaléknál tartunk

Mivel a román gazdaság motorját nem az egészséges fejlődés, a hazai és külföldi beruházások, a hatékonyság, az uniós források teljes leszívása stb. hajtja, hanem a fogyasztás, senki ne csodálkozzék, hogy idén júliusban az éves infláció (= 2018.július-2019.július) már elérte a 4,1 százalékot. Júniusban még “csak” 3,84%-on állt. A drágulás éllovasai az élelmiszerek (+5,15%), valamint a szolgáltatások (+4,11)), közölte az Országos Statisztikai Hivatal (INS).
Mugur Isărescu, a jegybank (BNR) kormányzója a múlt héten megerősítette, hogy az általa vezetett intézmény prognózisa erre az évre 4,2 százalékos infláció. Kérdés persze, hogy az őszre beígért újabb nyugdíjemelés, valamint az egykori parlamenti képviselőknek, megyei tanácselnököknek, alelnököknek, polgármesterek, alpolgármestereknek, militarizált egységeknek stb. kiszórt “speciális nyugdíjak” mennyivel dobják meg a fogyasztást. Amelynek csúcshónapja december. Az már jó ideje egyértelmű, hogy a bér- és nyugdíjemelések plusz bevételeire azonnal “ráveti” magát a kereskedelem, bankok, szolgáltatások, mindjárt árat emelnek. Ugyanakkor jellemző az országra, hogy az érintettek döntő hányada a teljes plusz bevételt fogyasztásra költi, egy lejt sem takarít meg belőle.
Az ördögi körből természetesen többpályás kilépési lehetősége lenne a kormánynak, de nem fog élni vele: idén elnök-, 2020-ban helyhatósági és parlamenti választások.

Fotó: illusztráció

Categories: Gazdaság, Slider