Templombúcsú, testvérvárosok között

Templombúcsú, testvérvárosok között

Bár nem tudjuk teljesen megérteni, éreznünk kell a Szentháromságot mindennapi életünkben – ez volt Bajnai Beke István kanonok, battonyai plébános szentbeszédének üzenete vasárnap délután a pécskai római katolikus templom búcsúján.

Az ünnepi szentmisét ft. Király Árpád marosi főesperessel, ft. Czank Gábor gyomendrődi plébánossal, ft. Salman Demeter nagylaki plébánossal, ft. Kocsik Zoltán, a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Líceum aligazgatójóval és ft. Czeglédi Ferenc pécskai plébánossal közösen mutatta be a gyomai, endrődi, hunyai, battonyai és pécskai hívek előtt.

Kitért a két testvérváros közötti kötelékekre is: mindkettő templomát a Szenháromságnak ajánlották fel, Battonyán délelőtt tartották az ünnepi szentmisét, a pécskai templom építését pedig a korábban Battonyán is szolgáló Szabados József kanonok plébános vezette.

– Megkaptuk a földet, ezért minden nap újra kell teremtenünk az Atyával, és meg kell váltanunk Jézussal, a Szentlélek kegyelmeivel – fogalmazott Bajnai Beke István kanonok, utalva a napjainkban nagyon aktuális környezetvédelemre is, prédációját Lev Tolsztoj és Nikosz Kazantzakisz íróktól vett idézetekkel egészítve ki.

A szentmise végén ft. Czeglédi Ferenc pécskai plébános köszönetet mondott minden vendégnek, helybelinek, az önkormányzatnak, a jelen lévő Miodrag Stanoiov alpolgármesternek a támogatásért, a Búzavirág Néptáncegyüttes népviseletbe bevonult táncosainak, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesületnek, az Egyháztanácsnak és a Kolping Család vezetőségének.

19 órától vette kezdetét a piactéren a népzene és néptánc műsor. Bár egyre jobban gyülekeztek a viharfelnők, a a pécskai 2-es számú Általános Iskola I-IV. osztályának néptánccsoportja, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület Kis Maros citerazenekara, a pécskai Búzavirág Néptáncegyüttes apraja-nagyja (Bojtocska, Kis Boglárka, Nagy Boglárka és Búzavirág csoportja) és a pécskai Păstrătorii Tradiţiei Néptáncegyüttes ifjúsági csoportja sikeresen be tudták mutatni műsorukat a padokon és a sörsátrak alatt helyet foglaló közönségnek.

A családias hangulatú esemény első estéjén a 2-es számú Általános Iskola I-IV. osztályának könnyűzenei műsorát, az aradi Dum-Dance Team tánciskola bemutatóját és a Pécskai Gyermekek Klubjának Ministars és Enery csoportjainak előadását láthatta a közönség, utána pedig utcabál következett éjfélig a Kvint zenekarral.

A hétvégén újra megtelik a piactér, hiszen péntektől vasárnapig szervezik meg a Pécski Magyar Napok hetedik kiadását, a programra visszatérünk.

Sinka Pál

Fotók: Nagy István, Stoicovici Anita

Categories: Aktuális, Főoldal-5, Slider