Aradi Kamaraszínház: Svejk – zenés komédia

Aradi Kamaraszínház: Svejk – zenés komédia

Május 22-én 19.00 órakor és 23-án 16.00 órakor a Tatabányai Jászai Mari Színház vendégjátékára várja bérletes nézőit az Aradi Kamaraszínház a nagyszínházba. A tatabányai színház Tapasztó Ernő rendezésében a Svejk című zenés komédiát mutatja be, amely több szálon is kötődik Aradhoz, hiszen zenéjét Borsos Pál és Éder Enikő szerezte, akik szerzőpárosként már több színházi előadásban dolgoztak együtt.
Jaroslav Hašek kultikus regénye (és annak Spiró György által készített színpadi adaptációja) nem az elhíresült mondatok, anekdoták, sokkal inkább az általuk megjelenített kor karneváli összevisszasága miatt foglalkoztatta a rendezőt, Tapasztó Ernőt: „Ahogy megyünk előre az időben, egyre jobban esnek szét a dolgok. Én is valami ilyesmit szerettem volna megmutatni: az előadásban minden darabjaira hullik, és ezekből a mozaikokból, képekből próbálunk egységes egészet létrehozni. Ebben nagy segítségemre volt a díszlettervező, Fekete Anna, és a jelmezeket készítő Papp Janó, akik rögtön ráéreztek erre a nagyon érdekes világra. Svejk számomra egy bugyuta, de szeretni való figura. Nem az alak shakespeare-i mélységeivel akartam megmutatni a történet tragikumát, inkább a zenével – Borsos Pál és Éder Enikő írt kiváló zenét a darabhoz – a képekkel, az előadás sodrásával” nyilatkozta Tapasztó a színház.org-nak.
„Közösen találjuk ki ezeket a dolgokat, és talán a közös munka is segít abban, hogy jó dalok születhessenek. Fontos, hogy mindig dalokat próbálunk írni egy-egy darabnak, nem csak kísérőzenét. Adta magát az ötlet, hogy megpróbáljunk magához a korszakhoz, az első világháború zenei világához igazodni. (…) Ahogy elkezdődött a próbafolyamat, rájöttünk, hogy váltani kell, és egy kevésbé a korszakhoz igazodó, de annak sok elemét felhasználó, sokkal színesebb zenei irányba indultunk el”, mondta el Borsos Pál zeneszerző az Éder Enikővel közösen írt zene kapcsán.
Szereplők: Crespo Rodrigo, Mikola Gergő, Bakonyi Csilla, Danis Lídia, Dévai Balázs, Honti György, Kardos Róbert, Király Attila, Maróti Attila, Mihály Csaba, Pilnay Sára, Végh Péter
Zenészek: Borsos Pál, Geier Attila, Jung Norbert és Tatabánya Város Szimfonikus Zenekarának tagjai
Május 22-én 19 órakor az esti bérletek érvényesek.
Május 23-án 16 órakor a délutáni- és diákbérletek érvényesek.
Jegyek a nagyszínház pénztárában és online válthatók: www.biletmaster.ro

(Az Aradi Kamaraszínház sajtóközleménye)

Categories: Életstílus, Slider