Aradi Kamaraszínház: Lear halála, zenés komédia és operett

Aradi Kamaraszínház: Lear halála, zenés komédia és operett

Májusban három, műfajilag is nagyon különböző előadást láthatnak az Aradi Kamaraszínház nézői. Május 20-án, hétfőn, 19 órakor a nagyszínház stúdió termében, bérleten kívül kerül bemutatásra a Lear halála című előadás, amely a Miskolci Nemzeti Színház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciója. Az előadásban Harsányi Attila és Rózsa Krisztián játszik, Keszég László rendezésében. A kétszemélyes előadás szövegkönyvét Enyedi Éva színész-dramaturg készítette, William Shakespeare drámája alapján. Lear és bolondja küzdenek az elemekkel és a múlttal. A bolond szembesít, a király pedig kénytelen kívülről szemlélni önmagát. A spirituális útvesztőben a végső felismerés elől eleinte az őrületbe menekül. Kicsinyességétől, dühétől, bosszúvágyától csak a halálhoz vezető kijózanító út legvégén tud megszabadulni. A szembesítést, a keserű felismerést a szerepeiből ki-belépő két színésznek, a zenésszínészmesterség nagy tudóinak virtuóz játéka teszi átélhetővé ugyanakkor szórakoztatóvá.
Május 22-én 19 órakor és 23-án 16 órakor a tatabányai Jászai Mari Színház vendégjátékára várja bérletes nézőit a Kamaraszínház a nagyszínházba. A tatabányai színház Tapasztó Ernő rendezésében a Svejk című zenés komédiát mutatja be, amely több szálon is kötődik Aradhoz, hiszen zenéjét Borsos Pál és Éder Enikő szerezte, akik szerzőpárosként már több színházi előadásban dolgoztak együtt. Josef Švejk különös fazon. Azok közül való, akiké a mennyek országa. Szereti a kutyákat és bolhákkal kereskedik. Arra az esetre, ha kell egy jó kis cirkusz. Bolhacirkusz. Az egész világ. Jelképe a létnek, a valóságnak és a képzelet tragikomédiájának: bolhacirkusz, világcirkusz, világégés, háború, szerelem, szenvedély, szenvedés, halál, zene, játék. Mind-mind elemei egy századokon átívelő színházi karneválnak.
Május 27-én 16 és 20 órakor a Mária főhadnagy című nagyoperettet láthatják a bérletes nézők és az érdeklődők a Budapesti Operettszínház, a Békéscsabai Jókai Színház, a Veszprémi Petőfi Színház és a Magyar Zenés Színház művészeivel. A produkció az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára készült programsorozat díszelőadása. A magyar operett műfaját és Huszka Jenő művészetét népszerűsítő előadásban a főbb szerepekben Bori Rékát, Domoszlai Sándort, Kállay Borit és Virágh Józsefet láthatja a közönség. A díszletet, a jelmezeket a Budapesti Operettszínház biztosítja, a rendező Seregi Zoltán, a producer Bozsó József.
A Svejk és a Mária főhadnagy című előadásokra érvényesek a bérletek, jegyek a nagyszínház pénztárában válthatók és online: www.biletmaster.ro.

(Az Aradi Kamaraszínház sajtóközleménye)

Fotó: Svejk – Crespo Rodrigo, Mikola Gergő

Categories: Életstílus, Slider