Pécskai magyar óvodák románosítása: hátraarcot fújt a tanfelügyelőség

Pécskai magyar óvodák románosítása: hátraarcot fújt a tanfelügyelőség

Az Aradi Nap elsőként számolt be, hogy a pécskai PSD nyomására az Arad Megyei Tanfelügyelőség átiratban tájékoztatta a fenntartó Pécskai Polgármesteri Hivatalt, hogy a 2-es sz. Általános Iskola fennhatósága alá tartozó két magyar óvodát, a román líceumhoz tartozó román óvodákkal együtt elveszik, és a Pécskai Napközi Óvodához csapják. Ezzel pedig amolyan “mega-óvodát” hoznak létre kizárólag azért, hogy az egész struktúra élére a PSD-kegyelt Nicoleta Anişoara Blidart ültessék, aki már volt a napközi igazgatója, de akivel számtalan problémája adódott a polgármesteri hivatalnak, ami külön történet. Ahogy Antal Péter polgármester február 21-én megfogalmazta az Aradi Napnak, a hölgy “finoman fogalmazva is felelőtlenül bánt az óvoda költségvetésével”. Tény, Blidart eltávolították a napközi éléről, és kreáltak neki egy aligazgatói széket a 2-esben Bacsilla Eszter mellé. Ugyanakkor fennállt a veszélye, hogy a PSD-irányította “mega-óvoda” ernyője alatt lassan elsorvadjanak a magyar óvodák.
A kipattant átszervezési botrány végül leült. “A megyei tanfelügyelőség néhány napja átiratban értesített bennünket, hogy nem lesz átszervezés, megmarad az eddigi struktúra. Ami azt jelenti, hogy a 2-es sz. Általános Iskola alárendeltségében lesz a Szentháromság Park melletti 4-es, továbbá az úgynevezett Felsőóvoda, valamint a napközi óvoda” – nyilatkozta ma az Aradi Napnak Antal Péter, hozzátéve, a jelek szerint a tanfelügyelőség rájött, hogy az átszervezés törvényességi alapja ingatag. “De megjegyzem, Claudiu Mladin főtanfelügyelő is szerencsére belátta az átszervezés ésszerűtlenségét” – mondta a polgármester.
A tanfelügyelőség 145/2019.02.13.-as átirata, amelyik a botrányt kipattintotta ezzel érvényét vesztette, a kritikus helyzet megoldódott, pedig a polgármesteri hivatal kész volt perre vinni az ügyet.

Categories: Aktuális, Slider