Az árstop ellenére sem lesz olcsóbb májustól a földgáz

Az árstop ellenére sem lesz olcsóbb májustól a földgáz

A PSD-ALDE kormány diadalittasan szórta tele a médiát azzal, hogy május 1-től a lakossági földgáz árát 68 lej/MWh-on maximalizálta, és kerüljön a szolgáltatónak akármennyibe, ennél többet nem számlázhat. Ma kiderült, hogy az intézkedés nem több újabb üres ígéretnél, mert a 68 lej/MWh ellenére senkinek sem lesz kisebb a számlája. Ezt maga Nagy-Bege Zoltán, az energiaszabályozó állami hatóság (ANRE) alelnöke nyilatkozta a hotnews.ro portálnak. Azért nem csökken a lakossági számla, mert a szolgáltatók, importőrök tavaly, a tél folyamán ennél sokkal magasabb áron vásároltak vagy spájzoltak a tározókban. Igaz, 2019-ben már nem is drágul a földgáz, amelynek ára tavaly 16-17%-kal emelkedett.
Az alelnök azt is elmondta, hogy jelenleg Romániában a földgázfogyasztás 40%-ának az ára szabályozott (lakosság, plusz azok az erpőművek, amelyek lakossági fogyasztásra termelnek áramot).
A szolgáltatók sisteregve vették tudomásul a populista intézkedést, s az a paradox helyzet áll fenn, hogy amennyiben véletlenül 68 lej alatt szerzik be a földgázt, árat nem csökkenthetnek.
Mivel Románia szerződésben vállalta a földgáz árának (is) a liberalizálását, az EU-val egy derogációt még le kellene nyeletni. Más kérdés, hogy az ügy azért ennél sokkal összetettebb: a lakosság jobban járt volna, ha a kormány és az ANRE a gáz árának számítási kosarában (hazai termelés+import) nagyobb hányadot szab meg az olcsóbb hazai gázból. De akkor veszítenek az importőt nagymogulok.

(ij)

Categories: Gazdaság, Slider