Elindult a színházkaraván: zajos siker Kisjenőben

Elindult a színházkaraván: zajos siker Kisjenőben

Sikeres rajtot vett ma az Aradi Kamaraszínház által létrehozott Szórvány Kulturális Karaván. Az első helyszín Kisjenő volt, ahol délelőtt a Kultúrházban Szente Vajk – Gulyás Levente: A kolozsvári bíró  című zenés mesejátékát láthatják a legifjabb nézők Tege Antal, Katkó Ferenc,  Éder Enikő, Szabó Lajos, Gulyás Attila szereplésével. Előadás után interaktív foglalkozáson vettek részt a gyerekek, akik nagyon élvezték a programot, hisz Tege Antal vezetésével mindent megtettek, hogy a kicsik élményekkel tele távozzanak.
Az este a felnőtteké volt, szintén a Kultúrházban került bemutatásra Móricz Zsigmond A Zördög című három egyfelvonásos darabaja, amelyet táncház követett. A közönséget először a házigazda Bíró Zoltán, a helyi RMDSZ elnöke köszöntötte, majd Faragó Péter képviselő, megyei elnök és Petneházy Attila a magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos mondott pár szót. Mindannyian kiemelték, mennyire fontos, hogy a magyar színjátszás minél több kis településre eljusson. Az Aradi Kamaraszínház ezzel a vállalkozásával “missziót teljesít” Arad megyében, hangzott el a megnyitón, amelyhez óriási háttérmunka szükséges a csapattól.
Mindkét előadás kiváló választásnak bizonyult a Kamaraszínháztól, és elsősorban a felnőtteknek szóló A Zördög című egyfelvonásos színpadra állításához kellett a színészek, a zenészek, táncosok és nem utolsó sorban a rendező Tapasztó Ernő profi hozzáállása. Úgy kellett szlalomozni a szűkös színpadi, technikai lehetőségek bólyái között, hogy a darab kisebb színpadon, a későbbiekben szabatéren is szórakoztasson. Miközben minden szereplő végig a színpadon tartózkodik, beleértve a muzsikusokat is. Tény, a színészek – Éder Enikő, Harsányi Attila, Katkó Ferenc, Tege Antal –, a szabadkai Juhász Zenekar, Farkas Sándor táncos és a békéscsabai Tabán Táncegyüttes táncosai maradandó emléket hagytak a kisjenői közönségben, akik a végén felállva tapsokltak.
További tíz helyszín következik, az előadásokra pedig összesen 26 településről várnak nézőket.
A Szórvány Kulturális Karaván a Magyar Kormány finanszírozásával a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. lebonyolításával valósul meg.

(irházi)

Faragó Péter, Bíró Zoltán

Petneházy Attila, Bíró Zoltán

Vezető fotó: A Zördög c. előadás, Éder Enikő, Harsányi Attila, Tege Antal

Categories: Életstílus, Slider