A román kormányfő megfúrta az Arad-Betlehem testvérvárosi szerződést

A román kormányfő megfúrta az Arad-Betlehem testvérvárosi szerződést

Még csak remélni sem lehet, hogy végül mindkét fél aláírja az Arad-Betlehem testvérvárosi szerződést, miután ma Viorica Dăncilă kormányfő, messze túllépve hivatali kötelezettségein bejelentette, hogy Románia Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét. Az alkotmány szerint Románia külügyi kérdéseiben az államfő az illetékes és az érintett intézményekkel való konzultációt követően övé az utolsó szó. Magyarán a hátulról Liviu Dragnea PSD-elnök által manipulált Dăncilă ezt a hírt nem jelenthette volna be.
Azonnal ki is vágta a biztosítékot: a jordán király lemondta romániai látogatását, ugyanakkor Palesztina is felháborodott. Betlehem most a Palesztin Autonómia része.
Danicilă mai bejelentése szembe megy az Európai Unió szándékával, ami a nagykövetségek költöztetését illeti, de mélyen aláfest Washingtonnak, amelyik elsőként teszi át Jeruzsálembe izraeli külképviseletét.
Az aradi tanács napirendre tűzheti a testvérvárosi szerződésre vonatkozó határozat-tervezetet, de a jelek szerint a konkrét összeborulásra még jó ideig várni kell.

Categories: Aktuális, Slider