Hála vakvágányon: Sinka Pál jegyzete Sógor Csaba kipattintásáról

Hála vakvágányon: Sinka Pál jegyzete Sógor Csaba kipattintásáról

“Személyesen először 2014 nyarán, az Aradi Magyar Majálison figyeltem fel Sógor Csaba európai parlamenti képviselőre, amikor kampánykörútja során érkezett szülővárosába.
Természetesen a szervezők köszöntötték, de ahelyett, hogy a színpadra sietett volna, tovább beszélgetett az érdeklődőkkel.
A róla alkotott képem beigazolódott pár évvel később, amikor gyakornokként dolgozhattam képviselői irodájában.
Politikusra ritkán jellemző közvetlenségének is köszönhetően ismert lett Brüsszelben és Strasbourgban mint a kisebbségi jogok szószólója.
Ezt bizonyítja, hogy csak a hamarosan véget érő, harmadik mandátuma során, 2014 és 2018 között 631 módosító javaslatot nyújtott be, melyből 114-et nemzeti kisebbségvédelmi témában és 365 felszólalása volt az Európai Parlament plénumában, közel 100 esetben nemzetközi, illetve kizárólag romániai kisebbségi ügyekben.
Kiadványt jelentetett meg a csángók helyzetéről, konferenciákat szervezett demográfiai, anyanyelvi témákban, évente több csoportot, sok esetben diákokat látott vendégül Európa fővárosában.
Ez a dolga – mondhatnánk és így is van. 2007 óta jól végezte azt, szorosan együttműködött felvidéki magyar, fideszes és európai néppárti képviselőtársaival, teljes gőzzel kampányolt a Minority Safepack kisebbségvédelmi kezdeményezés mellett.
Nem megosztó személyiség, következetes kisebbségvédelmi és keresztény értékrendje kiválóan illeszkedik az RDMSZ idei „Erős Európát, fejlődő Erdélyt” kampányüzenetébe, mindez mégsem volt elég.
A befutóhelyekért versengő öt jelölt közül a Szövetség Állandó Tanácsa utolsónak rangsorolta Sógor Csabát, 16 szavazattal.
Miután a Szövetségi Képviselők Tanács jóváhagyta a listát, ő maga mondta ki azt amit sokan gondoltak: többen csak miatta szavaztak eddig a tulipánra.
A elmúlt közel tizenkét évben összesen 130 erdélyi magyar fiatal fordult meg gyakornokként képviselői irodájában, közülük többen hangot adtak kiábrándultságuknak a lista láttán, voltak akik kampányt szerveztek volna az érdekében.
Hamar rájöttek azonban, hogy nincs értelme, hiszen világossá vált: másnak kellett a hely. Sajnos, vélhetően a sorrend már a rangsorolás előtt kialakult.
Természetes, hogy egyszer mindenkinek mennie kell, de az is biztos, hogy korrektebbül kellett volna eljárni vele szemben. Tizenkét évnyi munka több köszönetet érdemelt volna.
Főleg, hogy enélkül is egyre nehezebb pozitív hozzászólást találni az RMDSZ internetes bejegyzéseihez a PSD-hez való hűsége miatt”.

Sinka Pál

újságíró

Fotó: sogorcsaba.eu

Categories: Aktuális, Slider