Palesztin testvérvárost kap Arad

Palesztin testvérvárost kap Arad

Az Aradi Zsidó Hitközségben vélhetően nem kíséri tapsvihar a mai hírt, miszerint Arad legújabb testvérvárosa Betlehem lesz. Betlehem Jeruzsálemtől kb. tíz kilométerre fekszik Ciszjordániában és a Palesztin Autonóm Területek (hivatalosan Palesztin Autonómia) része, az azonos nevű kormányzóság székhelye. A testvérvárosi szerződést megkötéséhez szükséges az Arad Városi Tanács többségi szavazata, az erre vonatkozó határozattervezet hamarosan napirendre kerülhet, miután már olvasható a hivatal közérdekű információinak pannóján.
A testvérvárosi szerződés ötlete 2017-ben merült fel, amikor Fuad Kokaly, Palesztina bukaresti nagykövete Aradra látogatott, majd 2018-ban levélváltás történt az ügyben Gheorghe Falcă aradi és Anton Salman betlehemi polgármester között. A gyakorlatban a két város között egyelőre csupán virtuális híd létezik a Sabin Drăgoi Művészeti Líceum és a betlehemi zeneiskola révén, a diákok kölcsönös látogatására azonban csak várhatóan idén áprilisban és júniusban kerül sor. A határozattervezetben szereplő indoklás szerint a két város közötti egyműködés a vallásra, az egyházakra és a turizmusra alapozódhat.
2020-ban Betlehem az Arab Kultúra Fővárosa lesz.
Betlehem 1917-1948 között a brit mandátumterülethez, 1948-1967 között pedig Jordániához tartozott. A hatnapos háború során, 1967-ben Izrael megszállta és közel három évtizedig ellenőrzése alatt tartotta Palaesztina jelentős részét, így Betlehemet is. 1993-ban az izraeliek és palesztinok az oslói tárgyalások során megállapodtak arról, hogy Palesztina korlátozott autonómiát kap. Ennek megfelelően az izraeli csapatok 1995-ben kivonultak Betlehemből is, ami a Palesztin Autonóm Területek része lett.

Fotó: a Születés Temploma Betlehemben (Wikipédia)

Categories: Aktuális, Slider