Pécskai disznótor: nemzetiségek hagyományai [VIDEÓ]

Pécskai disznótor: nemzetiségek hagyományai [VIDEÓ]

Kilencedik alkalommal szervezte meg Pécska Város Polgármesteri Hivatala a Pécskai Disznótort, amely idén, egy uniós projekt mentén egészen más jelleget öltött, mint az előző években. Ennek részleteiről a lenti videóban Antal Péter polgármester nyilatkozott az Aradi Napnak, ugyanakkor egy rövid kisfilmben körbejártuk a csapatok “műhelyeit”.
A több tevékenységből álló, 2019-re is átnyúló Pécska-Mórahalom uniós pályázatról majd bővebben is beszámolunk.
Amint az lenni szokott, a vasárnapi disznótoron mind az öt csapat valamilyen tevékenységért első díjat kapott, ám a legszebb asztalt- terítést, a legváltozatosabb kínálatot, a legprofibban szervezett munkát a három magyar hagyományőrző egyesület közös csapata mutatta be: csak dícséret illeti az Engi Márta vezette Pécskai Búzavirág Egyesületet, a Balta-Taics Tünde vezette Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesületet és nem utolsó sorban a Tóth Piroska-Suttyák András fémjelezte Tornyai ProPirKult Egyesületet, hogy végre összeálltak és energiát-fantáziát nem kímélve megmutatták, miként kell szerepelni egy ilyen megmérettetésen. Sajnos a többi csapat – a csanádpalotai, amelyik szintén a magyar hagyományokra hajazott, valamint a román, a szerb és a szlovák – megelégedett azzal, hogy a feldolgozás végén kitették az asztalra a kolbászt, hurkát, töltött húst stb.
A rendezvényt megtisztelte, többek között Csányi László, Mórahalom alpolgármestere, Marjai János, a testvérváros Battonya polgármestere és Borsodi János alpolgármester, de ott járt Faragó Péter RMDSZ-es parlamenti képviselő, Iustin Cionca megyei elnök, Bölöni György megyei tanácsos is.
A vendégek aztán a díjkiosztást követően a csapatok által készített változatos ételeket kóstolhattak.

Antal Péter nyilatkozata:

Munkában a csapatok:

Categories: Aktuális, Slider