Faragó: emeljék törvényerőre a gyulafehérvári ígéreteket

Faragó: emeljék törvényerőre a gyulafehérvári ígéreteket

“Hétfőn az RMDSZ a parlamentben törvénytervezetet iktatott, hogy a románok a centenárium évében végre teljesítsék a meg nem valósult gyulafehérvári ígéreteket. Ennek lényege, hogy az érvényes román jogrendbe kell emelni a gyulafehérvári nyilatkozatnak a kisebbségekre vonatkozó részét” – mondta az Aradi Napnak Faragó Péter aradi RMDSZ-es parlamenti képviselő. “Mi a törvénytervezetbe foglaltuk az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat harmadik pontjának első alpontját. Ez pedig így szól: teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő népnek. Minden nép számára a saját nyelvén biztosít oktatást, közigazgatást és ítélkezést az illető néphez tartozó személyek által, és a lakosok számának arányában minden nép képviseleti jogot fog kapni a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben” – magyarázta Faragó.
A benyújtott törvénytervezetben az RMDSZ a román államtól, pontokba szedve a következőket kéri:
•lakosságarányos képviseletet a választott intézményekben, mind helyi, megyei, országos és európai szinten;
•a nemzeti kisebbségek arányainak megfelelő képviselet biztosítását a bíróságokon és törvényszékeken;
•a kisebbségek számarányának megfelelő számú munkahely elkülönítését a kormányzati és dekoncentrált intézmények vezető testületeiben, valamint a különböző szaktárcai testületekben;
•a kisebbségi oktatás és a kulturális élet önigazgatásának szabályozását a kisebbségek statútumában;
•a fejlesztési régiók létrehozásának, valamint különleges státusú autonómiák megteremtésének lehetőségét azokban a történelmi régiókban, amelyekben nagy számú kisebbségi közösség él, a megyei tanácsok döntése nyomán.

Categories: Aktuális, Slider