Az év Bortermelője 2018: Balla Géza a jelöltek között

Az év Bortermelője 2018: Balla Géza a jelöltek között

28. alkalommal mozgósította a Magyar Bor Akadémia a szőlész-borász és a vendéglátó szakma elitjét, hogy nevezzék meg Magyarország legrangosabb borászati elismerésének jelöltjeit, olvasható a Magyar Bor Akadémia honlapján. A felkérésnek mintegy 300 borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef tett eleget. Minden felkért szakember 3 bortermelőt jelölt a címre, így több szempontot is érvényesíthetett, amikor favoritjait kiválasztotta. Az összesített szavazatok alapján a legtöbb jelölést kapott borászok mellett, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, az Év Bortermelője díj korábbi győztesei közösen is megneveztek egy személyt, aki mindenképpen bekerült a végső győzelemre esélyesek közé, tájékoztat az említett honlap.
A jelölések feldolgozása után öt kiváló bortermelő vág neki a megmérettetés utolsó körének: Balla Gáza(Arad-hegyaljai borvidék), Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Jásdi István (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék).
Érdekesség, hogy a díj 28 éves történetében először került be határon túli történelmi borvidékről borász a jelöltek közé. Az öt jelöltből hármat a Balatoni borrégió ad, illetve örömteli, hogy egy korábbi Év Bortermelője (az azóta elhunyt Figula Mihály) fia is ismét a díj jelöltjei közé került!
A verseny szabályzata alapján az öt jelölt közül a Magyar Bor Akadémia tagjai választják ki a 2018-as Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét, egyéni, titkos szavazással. A jelöltek a “Borest a Bor Akadémián” rendezvényen mutatkoznak be személyesen és boraikkal november 22-én, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, zárul a Magyar Bor Akadémia cikke.

Fotó: borai közt, saját pincészetében

Categories: Gazdaság, Slider

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Nem vagyok robot : *