Várháború: Arad kapitulált

Várháború: Arad kapitulált

Gheorghe Falcă polgármester ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a város saját köztulajdonából visszaadja a gáji kaszárnyát az állam köztulajdonába, a hadügyi tárca kezelésébe. Magyarra fordítva azt jelenti, ismét teljes homályba süllyedt, és kizárólag a bukaresti hadügyminisztériumon múlik, mikor kapja vissza Arad a várat. Belátható időn belül erre nyilván nem kerül sor, mert habár a szaktárca élén Mihai Fifor révén “aradi” áll (= a PSD aradi listájáról választották szenátorrá, majd lett hadügyminiszter, ő egyébként Turnu Severinben született), a PSD-kormány most nem fog euró százmilliókat költeni a gáji kaszárnya teljes felújítására, NATO-kompatibilissá tételére.
A gáji kaszárnyát azért vette át évekkel ezelőtt a város, hogy saját költségen felújítsa, s majd ide költözzön a zászlóalj a várból. A tervek elkészültek, a munkálatok pedig nem kezdődtek el.
Gheorghe Falcă szerint azért, mert a minisztérium 2016 óta egyetlen engedélyt sem volt hajlandó kiadni, ráadásul a PSD-kormány csak idén 16 millió euróval kurtította meg Arad büdzséjét. Mihai Fifor a napokban kérte vissza a gáji kaszárnyát, mondván, ott egyetlen “kapavágás” sem történt az elmúlt években.
Mindez azt is jelenti, hogy a vártemplom (is) halálra ítéltetett.

(irházi)

Fotó: a vártemplom belülről, részlet

Categories: Aktuális, Slider