Nagy Egyesülésük emlékműve: másfél hónappal előtte is keresik

Nagy Egyesülésük emlékműve: másfél hónappal előtte is keresik

A jelek szerint a románoknak egy évszázad is kevés, hogy kellő módon megünnepeljék Nagy Egyesülésük évfordulóját: az már biztos, hogy a Ligeti tóról a megyei tanács elé kitolt, Florin Codre képzőművész irányításával Kínában kifaragott emlékoszlop nem fog állni, mert a polgármesteri hivatal mai közleménye szerint a kulturális tárca egy fityinget sem ad a beton talapzat kiöntésére. Persze, a képzőművész sem akarja már felállítani alkotását.
Viszont a szaktárca biztosította Gheorghe Falcă polgármestert, hogy kilobbizzák az érintett aradi egyesületnek a szükséges összeg “megszponzorizálását” magáncégektől. Megjegyzendő, hogy még Kelemen Hunor kulturális minisztersége idején a tárca kifizette Codrénak a pénzt a faragásra, Aradra szállításra és a felállításra, kivéve a talapzat kiöntését.
Folyosói beszélgetésekből rég tudni, hogy Gheorghe Falcă már korábban lemondott az oszlporól, nem véletlen, hogy B-tervként aradi képzőművész(ek) állnak majd elő egy alkotással december 1-re, ezt a város finanszírozza, de hogy hova állítják, még nem nyilvános. Az altrnatív alkotás kivitelzéséről született is városi tanácsi határozat.
A PSD-kormány Arad-ellenességét ebben a kérdésben is a polgármester taktikusan a maga javára használja ki, ne feledjük, hogy 2019-ben EP-választások lesznek, Gheorghe Falcă pedig úgy tudjuk, szívesen látná magát bejutó helyen a liberálisok országos listáján.

Fotó: A Ligetben a Codre-oszlop miatt bontották le a képzőművészek alkotóházát

Categories: Aktuális, Slider