Kamaraszínház: Sonkamenüett – rokokó musical-bemutató

Kamaraszínház: Sonkamenüett – rokokó musical-bemutató

Aradon is bemutatják a Békéscsabai Jókai Színház és az Aradi Kamaraszínház nagysikerű produkcióját, amelynek Éder Enikő és Boros Pál szerezte a zenéjét.
Szeptember 19-én, szerdán 19 órától a Nagyszínház Stúdiószínpadán a Békéscsabai Jókai Színház és az Aradi Kamaraszínház Sonkamenüett című zenés produkciót mutatja be Tege Antal főszereplésével. Az előadásra a belépés az Aradi Kamaraszínház bérleteseinek ingyenes, bérletekkel nem rendelkezők jegyet előadás előtt a színház jegypénztárában válthatnak.
Az előadás Raymond Cousse szövegéből indul ki, de nem ragad le annál. Raymond Cousse az európai irodalom és színművészet ellentmondásos figurája, jobban ismert Európa más országaiban, mint hazájában, Franciaországban. A Stratégia két sonkára első formája regény, az ebből létrehozott monodrámát, amely tulajdonképpen egy, a vágóhídi kivégzés előtt álló, herélt kandisznó elmélkedéseit mutatja be nyersen és cinikusan, az avignoni költő, Pierre Chabert állította színpadra Cousse főszereplésével.
Cousse sportoló volt, a francia futó válogatott tagja, amikor először olvasott Beckettet, és ez gyökeresen átformálta életét. Minden előtanulmány nélkül, onnan kezdődően az irodalomnak és a színháznak élt, egészen 1991-ben elkövetett öngyilkosságáig, ami, természetesen, Beckett halálának két éves évfordulóján lett kivitelezve.
Az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Jókai Színház alkotógárdája mindezeket figyelembe vette, amikor kidolgozta a Sonkamenüett szövegkönyvét és eldöntötte, hogy zenés előadás lesz, amolyan rokokó musical, bármit is jelentsen ez.
A magyar adaptáció ebben a formában ősbemutatónak tekinthető, remek alkalmat szolgáltatva a cousse-i élethelyzet és felfogás újrafogalmazásában: milyen az, amikor az ember (vagy a disznó), különösebb előtanulmányok nélkül, Shakespeare-be oltott Beckettnek képzeli magát.

Raymond Cousse nyomán írta Nótáros Lajos, Fekete Réka, Tapasztó Ernő

Játssza: Tege Antal
Zeneszerző: Borsos Pál, Éder Enikő
Dalszövegek: Lackfi János, Fekete Réka
Rendezőasszisztens, ügyelő, súgó: Kiss Kata
Rendező: Tapasztó Ernő

(Az Aradi Kamaraszínház sajtóközleménye)

Categories: Életstílus, Slider