Az egészséges sertéseket is kényszervágják Arad megyében?

Az egészséges sertéseket is kényszervágják Arad megyében?

Hatalmas felháborodási hullám söpört végig az Arad megyei sertéstartók között, miután az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatal (ANSVSA) megszellőztette, hogy a sertéspestises megyékkel szomszédosakban, a kór terjedésének megfékezése érdekében, egészséges állatokat is levágnak. Bihar megye pedig, ahol már felütötte fejét a vírus, szomszédos Araddal. A zf.ro híre szerint az ANSVSA most hétvégéig országosan már 12.000, lakossági tenyésztésű sertést kényszervágatott és 20 ezret a nagyfarmokon.
Az afrikai sertéspestis terjedéséért a szakemberek szerint a vaddisznók és a szabadon tartott sertések a felelősek, nem véletlen, hogy elrendelték a vaddisznó állomány ritkítását. Megjegyzendő, hogy például, Németországban ezt rendszeresen végzik, a hatóságok szabályozzák a vadállományt, nehogy kitörjön a járvány. Romániában ez ismeretlen fogalom.
“Ha meghallom, hogy jönnek a csendőrök, azonnal levágom a tizenkét disznómat, és berakom a fagyasztóba”, nyilatkozta a zf.ro-nak Cosmin G., konopi lakos.
Az ANSVSA 8-12 lej/kg áron kártalanítja a sertéstartókat a kényszervágásra küldött állatokért.
Az afrikai sertéspestis emberre nem terjed át, viszont hatalmas károkat okoz a sertéstenyésztőknek.

Categories: Gazdaság, Slider