Új villamosok Aradnak: drágább, de “a miénk”

Új villamosok Aradnak: drágább, de “a miénk”

A városi tanács jövő heti ülésének napirendjén szerepel a célszerűségi tanulmány 28 új villamos vásárlásáról és 20 régi jármű felújításáról. Az 57 millió eurós program költségeit a város a Regionalis Operatív Programból és saját forrásból biztosítaná.
A dolog fő pikantériája az új villamosok beszerzése. Láthatóan erre az aradi Astra által gyártott Imperio a “kiszemelt”. A tanulmány szerint a dupla csuklós Imperio (ezek közlekednek most Aradon) darabja 2,2 millió euró lesz, a rövidebb változat 1,7 millió euró. Az előbbiből tizet, az utóbbiból 18-at vásárolnának. Csak emlékeztetőül, az Aradon most futó Imperiók darabját 2014-ben az Astra még 1,074 millió euró plusz forgalmi adó (TVA) áron adta, négy év alatt azonban váratlanul megduplázódott az ár. Igaz, annak idején az Astra tulajdonosa, Valer Blidar bejelentette, ez promóciós ár. Persze, szükségük volt referenciára, de az 1,074 millió sem lehetett veszteséges, maximum profitmentes ár.
Természetesen, a határozat-tervezetben véletlenül sem szerepel az Astra Imperio villamosának neve, de értelemszerű, hogy miután a felújítást ők végzik, a város tőlük veszi az új járműveket is.
A tervezetben az egy csuklós változat esetében is 1,7 millió euróval számol a város, miközben négy éve a kolozsvári közbeszerzésen, ahol az Astra a lengyel PESÁ-val nézett farkasszemet, a lengyelek 1,47 millió euróért adták az Imperioval megegyező méretű, műszaki adottságú villamost. Magyarán, Arad fél millió eurót spórolna villamosonként, ha lengyel villamosokra utazna a közbeszerzésen, a lokálpatriotizmus pedig nem lehet üzleti indok.
A most futó ócskaságok felújítása darabonként, típustól függően 223-308 ezer euróba kerül.
A város négy évre becsüli a program teljes lefutását, más kérdés, hogy ehhez közben fel kellene újítani a vágányhálózatot is, kivéve a 3-as vonalát.

Categories: Aktuális, Slider